Avrupa’daki borç krizi, ABD’nin borçlanma limiti konusundaki gelişmeler ve art arda yapılan ‘yeni kriz’ uyarıları yatırımcıların kafalarındaki soru işaretlerini arttırıyor. Yurtdışındaki belirsizliklerin yanı sıra yurtiçinde de cari açığa ilişkin endişeler, yatırımcıların karar almalarını zorlaştırıyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) endeks son 2.5 ayda yüzde 12 düşerken, piyasayı sürüklemesi beklenen banka hisselerine gelen talep yetersiz kalıyor. Sert hareketlerin yaşandığı döviz piyasasında da yurtdışı gelişmeler ve yabancı hareketleri etkili olurken, yatırımcıların geleneksel yatırım aracı olan altına ilgisi sürüyor. 
 
ABD’de gözler ‘altılı’da ABD’de bütçe ve borçlanma limiti konusunda her iki partiden senatörlerin oluşturduğu 6 kişilik bir grup, yeni bir bütçe planı önerisi sunarken, ABD Başkanı Barack Obama’dan plana destek geldi. Söz konusu 6 kişilik grup, borçlanma limitinin 2 Ağustos’a kadar yükseltilmesi konusunda Kongre’de yaşanan çıkmazı gidermeye de katkı sağlayabileceği belirtilen yeni bir bütçe planı önerisi sundu. Sunulan teklif, gelecek 10 yıl içinde 3,75 trilyon dolarlık harcama kesintileri ve 1,2 trilyon dolarlık yeni gelirler öngörüyor. Piyasalar ABD’deki bu gelişmelerin yanı sıra, şirketlerin açıkladığı 2. çeyrek kâr rakamlarını da takip edecek. 
 
Avrupa’nın borç krizine ilişkin olarak ise AB Liderler Zirvesi yaklaşırken, borç krizine karşı çözüm getirileceğine ilişkin umutlar artmaya başladı. Ancak Almanya Başbakanı Merkel’in toplantının krizi aşma konusunda nihai adım olmayacağı yönündeki açıklamaları, toplantıya çok büyük umutlar bağlanmaması için verilen bir sinyal olarak algılandı. Uluslararası Para Fonu (IMF) da, Yunanistan’ın borç sorununun, temerrütten kaçınılsa bile Euro Bölgesi’ne yayılma riski bulunduğunu bildirdi. 
 
wİçerde ise cari açık konusundaki gelişmeler yakından izlenirken, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıyor. Analistler, Merkez Bankası’nın PPK’nın haftalık faiz oranını ve karşılık oranlarını sabit tuttup, borç verme faiz oranını arttırarak faiz koridorunu daraltmaya başlayabileceğine işaret ediyor. Merkez Bankası’nın Avrupa’daki zayıf görünüm nedeniyle döviz alım ihalelerinde alım limitini 10 milyon dolar azaltabileceği vurgulanıyor. Piyasaların yön tayininde belirleyici olacak ana unsur, ay sonunda açıklanacak dış ticaret açığı rakamları ile şirket bilançoları olacak. 
 
Yatırım araçlarının seyri 
EURO/TL Türk Lirası karşısında 18 Mayıs 2010’dan bu yana yüzde 24, 8 Nisan 2011’den bu yana ise yüzde 8 yükselerek 2.35 TL’nin üstünde tutunan euro pariteyi izleyecek. 
 
EURO/DOLAR Euro, 4-12 Temmuz arasında yüzde 4 değer kaybederek 1.3976 seviyesine indi. Şu an 1.42’nin üstünde tutunmaya çalışan euronun yönünü, ABD ve Avrupa’daki gelişmeler çizecek. 
 
DOLAR/TL Dolar, 4 Kasım 2010’dan bu yana yüzde 19, 7 Nisan 2010’dan bu yana ise yüzde 10’a yakın değer kazanarak 1.66 TL’yi geçti. Paritenin seyri ve yabancı girişi yön tayininde etkili olacak. 
 
FAİZ Gösterge kâğıdın faizi, Para Kurulu’nun bugünkü toplantısı öncesinde artan yabancı girişleriyle yüzde 8,69 ile 13 Mayıs’tan bu yanaki en düşük seviyeye indi. 
 
ALTIN Kriz dönemlerinin güvenilir limanı olan altın, 1-18 Temmuz tarihleri arasında yüzde 8 değer kazanarak 1603 dolarla tarihi zirveye çıkarak, yeni rekorlara yelken açtı. 
 
İMKB Borsada endeks 3 Mayıs tarihinden bu yana yüzde 11,7 düşerek son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yabancı yatırımcılar yılın ilk yarısında 1.5 milyar dolarlık net satış yaptı.