Kocanın yatak altında çıplak bulduğu erkek “konut ihlali” davasında beraat etti. Yargıtay bozdu: “İhlal var.”

Yargıtay, sevgilisinin evinde yatak altında yakalanan sanıkla ilgili davada, evli bir kadınla ilişki kurmanın aynı zamanda “konut dokunulmazlığını ihlal” olarak değerlendirileceğini vurguladı. Yargıtay, karara gerekçe olarak “böyle bir durumda yaşamın doğal akışına göre kocanın rızasının olamayacağını” gösterdi

DAVAYA konu olan olay şöyle gelişti: Evine erken gelen koca, karısının kapıyı geç açmasından şüphelenerek evi araştırdı ve karyolanın altında yarı çıplak biçimde A.Y."yi yakaladı. Sanık A.Y. hakkında “konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan dava açıldı. Yerel mahkeme, “kocanın aile reisi olması kuralının kalktığını” belirterek, sanığın konuta sevgilisinin rızasıyla girdiğini ve bu nedenle konut dokunulmazlığını bozma suçunun yasal öğelerinin oluşmadığını kaydetti ve beraat kararı verdi.

YAŞAMIN AKIŞINA AYKIRI Davacı koca, yerel mahkeme kararını temyiz etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Dairesi, olay gecesi sanığın, sevgilisinin kocasının bulunmadığı sırada sevgilisinin rızasıyla evine girdiğinin anlaşıldığını kaydetti. Ancak böyle bir eylemde “yaşamın olağan akışına göre, kocanın rızasının bulunduğunun düşünülemeyeceğini” ifade eden daire, “konut ihlalinin gerçekleştirilmiş” olduğunu savundu.

KOCANIN HAKKIDaire, evli bir kadınla ilişki kurmanın, evlilikte bağlılık yükümlülüğünü öngören Türk Medeni Kanunu"na, dolayısıyla hukuka aykırı olduğunu ve kocanın haklarına saldırı niteliğinde bulunduğunun açık olduğunu kaydetti. Daire, bu nedenlerle sanığın beraatine karar verilmesinin doğru olmadığını belirterek yerel mahkeme kararını bozdu.

DHA