Yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül"ün üstlendiği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın eşi Emine Erdoğan"la birlikte izleyip etkilendiği Beyaz Melek filmindeki drama son veriliyor. Nimet Çubukçu"nun başında olduğu Devlet Bakanlığı, 2008"de bakıma muhtaç veya özürlü yaşlı anne ve babalarına bakan çocuklara asgari ücret tutarında yardım yapmayı planlıyor. Böylece yaşlıların ailelerin ayrı huzurevinde yaşamak zorunda kalmasının önüne geçilecek


ALZHEİMER YUVALARI

Devlet Bakanlığı"nca hazırlanan ""Yaşlı Hizmet Merkezlerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım ile Evde Bakım Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı, kurumların görüşlerine sunuldu. Yönetmelikte, bu çerçevede getirilen köklü değişiklikler ana başlıkları ile şöyle:



Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), şahıs, dernek ve vakıfların “gündüz bakım veya evde bakım ünitesi” kurmasını teşvik edecek. SHÇEK, bu kurumlardan hizmet satın alacak.

Tüm gündüzlü bakımevlerinde sosyal çalışma uzmanı, doktor, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist olacak.

Alzheimer veya bunayan yaşlısı olanlar, gündüzlü bakım hizmetlerinden yararlanabilecek. Gündüz saatlerinde çalıştığı için yaşlısını evinde tek başına bırakmak istemeyen aileler bu olanaktan yararlanacak. Böylece ailelerinin içi rahatlayacak.

Gündüz bakımevlerinde akşama kadar kalacak yaşlılara her türlü sosyal hizmet sağlanacak, çeşitli geziler düzenlenecek. Burada drama kursları ve çeşitli eğitim aktiviteleri de yapılacak.

Evinde tek başına kalmak zorunda kalan, çocuklarınca bakılmayan ya da yakını olmayan yaşlılara da “evde bakım hizmeti” verilecek. Bu amaçla evde bakım merkezleri kurulacak.

HER TÜRLÜ HİZMET VAR

Evde bakım hizmeti verilecek yaşlıları SHÇEK belirleyecek. Evde bakım merkezleri bu yaşlılara üç öğün yemek verecek; düzenli aralıklarla doktor, hemşire götürüp, sağlık kontrollerini yapacak; evlerinin temizliği gerçekleştirilecek. Yaşlıları, evinde yıkayacak.


Ekonomik durumu iyi olmayan, ancak bakıma muhtaç veya özürlü yaşlı anne ve babasına bakan ailelere de asgari ücret tutarında yardım yapılacak. SHÇEK bu olanaktan yararlanmak isteyen ailelerin ekonomik durumunu inceleyerek, uygun olanlara yardım yapacak.


Anne-baba terk edilir mi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Melek filmini izledikten sonra gazetecilere şu açıklamayı yapmıştı: “Tabii filmin en anlamlı mesajı, huzurevlerine bırakılan veya terk edilen annelerin-babaların dramını ortaya konuyor. Bizler de huzurevlerini, Darülacezeleri dolaştığımızda oralara bırakılıp terk edilen ve bir daha hiç aranıp sorulmayan anneleri babaları gördüğümüz zaman çok duygulanıyoruz. Şahsen benim yaşamım da bu, anlayışım da bu. "Artık annem-babam yaşamlarını kendi evlerinde sürdürsünler" anlayışı zaten bizim değerlerimizle de örtüşmüyor. Bu, değerlerimizdeki erozyondur. Bu erozyondan kurtulup aslımıza dönmemiz lazım. Yanımızda ihtiyarlıyorlarsa, bizimle beraber son nefeslerine dek hayatlarını sürdürmeliler.""


Evde bakım teşvik edilecek

AKP"nin sosyal işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, yaşlılara bakım modelini tamamen değiştireceklerini söyledi. Göksel, bu konuda gerekli yasal düzenlemeyi 2008"de gerçekleştirmeyi planladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Yaşlılarımıza ailelerinin yanında, mümkün değilse evinde, hiçbir alternatifi yoksa bakımevinde bakılmasını istiyoruz. Bakımı gerekiyorsa evinde bakımını sağlamak, yemeğini vermek, sağlık kontrollerini düzenli yapmak, ailesi varsa ailesine maddi destek vermek hedefimiz. Böylece yaşlılarımız ailesinden uzak kalmayacak.”

HUZUR SADECE ADINDA

Yapılan araştırmaya göre, yaşlıların yüzde 60"ı kendi çocuklarıyla birlikte yaşamak istiyor. Mardin, Diyarbakır gibi geleneksel ilişkilerin yoğun olduğu kentlerde, huzurevi sayısı azalıyor. Yaşlıların yüzde 38"i zorunlu olmadıkça huzurevine gitmek istemiyor.