Can Dündar"ın “Mustafa” isimli belgeselinin önceki akşam yapılan Ankara Galası"na katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, belgeseli beğenmedi. Filmi kurmaylarına değerlendiren Baykal"ın iki ana eleştirisi vardı: Atatürk"ün sofrası, içki içilen, birisinin ud çaldığı, coşku bulunmayan, başarısız olmuş, bıkmış, umutsuz, yalnız ve yaşlı bir adamın sofrası olarak lanse ediliyor. Atatürk günde bir büyük rakı içen, kadınlara zaafı olan birisi olarak gösterilmiş. Zaafları olabilir. Ancak Atatürk gibi bir adamın sofrası bu resim olamaz. Atatürk"ün sofrası Cumhuriyet"i ilan ettiği, Cumhuriyet coşkusunun yaşandığı, heyecanlı, gururlu, sevinçli, gelecekten emin bir sofradır.

DİKTATÖR EĞİLİMİ OLMADI:

Kendi döneminin tüm liderleri diktatör olduğu halde bu yönde eğilimi olmayan bir liderdi. Hep çoğulcu demokrasi istedi. Hitler, Mussolini, Stalin"in egemenliği varken, kendi eliyle parti kurdurdu.

Cesur bir yapım

Galaya katılan diğer siyasetçiler de farklı yorumlarda bulundu:

Köksal Toptan: “Atatürk"ün tartışılan yönlerinin ortaya konulması değişik bir açı. Ancak sigaralı bölümler düzeltilmeli.”

Süleyman Demirel: “Herkesin görmesi gereken bir belgesel.”

Ertuğrul Günay: Atatürk"ü "insan" olarak da irdeleyen, sorgulayan, tartıştıran cesur bir çalışma. Belki bazı tartışmaları da tetikleyecek.

Hilmi Güler: “Direkt ve dolaylı mesajlarıyla epey tartışılacak bir film.”
VATAN