Orgeneral Başbuğ"un ""Oraya boş lav silahlarını kim gömdü?"" diyerek kuşkusunu dile getirdiği Poyrazköy arazisinde, yasaya göre kısıtlama yok. Yasayı da 1981 yılında Kenan Evren çıkartmış

ANKARA- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ"un ""Oraya yabancı uyruklular hariç herkes girebilir"" dediği ve ""Boş lav silahlarını kim neden gömdü?"" biçiminde kuşkusunu dile getirdiği Poyrazköy arazisinin, 1981 yılında MGK"nın çıkardığı bir yasa ile, 2. derece askeri yasak bölge ilan edildiği belirlendi.

Bu konudaki 2565 sayılı, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu, 18 Aralık 1981 günü Kenan Evren başkanlığındaki, Milli Güvenlik Konseyince çıkarıldı. Kanunun 8. maddesi Poyrazköy arazisini de ilgilendiren, 2. derece askeri yasak bölgeleri düzenliyor.

TURİSTİK SEYAHAT DE YAPILABİLİR
İkinci derece askeri yasak bölge, birinci derece yasak bölgenin 5 kilometre çevresi olarak belirleniyor. Yörede SAT Komandolarının eğitim tesisleri bulunduğu ve burası da birinci derece yasak bölge olduğu için, bu arazi de Poyrazköy 2. derece yasak askeri bölge ilan edildi.
Yasaya göre, Türk vatandaşlarının bölgede oturmaları, seyahat etmeleri, zirai faaliyetleri, mesleklerini icra etmeleri serbest bulunuyor. Yasa ve yönetmeliğe göre, seyahat acentelerine, misafirlerinin listesini vererek, bölgeye tur düzenlemelerine de izin veriliyor. Sadece yabancı uyruklular bu bölgede mal edinemiyor ve izin almadan geçici dahi olsa bölgeye giremiyor.

Bölgede savunma gücü ve gizliliğini ihlal etmemek şartıyla, taşınmaz mallar üzerinde inşaat, hafriyat, tadilat, orman yetiştirmek gibi işlemlere yetkili komutanlık izin veriyor. Kanuna dayanılarak Bakanlar Kurulu da 17 Ocak 1983 günü bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmelikte de bölge içindeki genel yollardan seyahat edilmesi ve turistik amaçlarla istifade edilmesi konularında Valiliklere yetki veriliyor. Bölge içindeki bazı yerlere ""Girilmez"" ""Mecburi İstikamet"" gibi levhalar konulması, yörenin haritasının da çıkarılması öngörülüyor.

KAMULAŞTIRILMA DAVASI VAR…
Bedrettin Dalan"a ait İSTEK vakfı ise daha önce tarım arazisi olan Poyrazköy'de Keçilik deresi mevkiindeki araziyi 1992'de satın aldı. Ancak hem SİT alanı hem de 2. Derece askeri yasak bölgede yapılaşma izni alınamadı. Arazinin kamulaştırılması için Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açıldı. Bu dava da henüz sonuçlanmadı. Arazi Milli Savunma Bakanlığı'nca 2008 yılı kamulaştırma planına alındı.

Dalan kazı çalışmaları üzerene yaptığı açıklamada araziye kendisinin bile özel izinle girdiğini söylemiş, "Oraya giren sivil sağ çıkamaz" demişti. (GAZETEPORT)