Denİz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan"ın idam kararlarını veren Ankara 1 No"lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı Emekli Tuğgeneral Ali Elverdi"nin cenazesi toprağa verildi. Elverdi"nin cenazesinde dönem arkadaşı bir emekli general “Keşke Deniz"ler yaşasaydı. Deniz Gezmiş yaşasaydı şimdi kesin bir parti lideri olurdu. Güzel ve akıllı çocuklardı” dedi. Nefes borusuna kaçan yemek yüzünden boğularak ölen 86 yaşındaki Elverdi için Kocatepe Camii"nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Elverdi"nin oğulları TOBB Genel Sekreter Yardımcı Vekili ve Hukuk Müşaviri İskender Elverdi ile Atilla Elverdi, yakınları, arkadaşları, Ankara Garnizonunda görevli bazı general, subay ve astsubaylar katıldı. Cenazeye Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da çelenk gönderdi. Askeri törenin ardından, Elverdi"nin cenazesi Cebeci Asri Mezarlığı"na defnedildi. Yoğun güvenlik önlemi uygulanan tören sırasında bazı görevliler zırh çantalar taşıdı.

İdamları izlemişti

Elverdi"nin Albay Hakim Ahmet Tetik ve Hakim Mehmet Turan"la birlikte 9 Ekim 1971"de “TC Anayasa"sının tamamını veya bir kısmını tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs” suçundan verdikleri idam cezası 6 Mayıs 1972"de infaz edildi. Gezmiş ve arkadaşlarının idamını da izleyen Elverdi, “İdam sehpasında bile komünizm propagandası yaptılar” demişti. Emekli olduktan sonra, 1977"de Adalet Partisi"nden Bursa milletvekili seçilen ve 1982"de MS hastası olan Elverdi, ömrünün son 28 yılını bu hastalıkla mücadele ederek geçirdi.

İMAM, "NASIL BİLİRDİNİZ" DİYE SORMADI

Cenaze namazlarında imamın, “Merhumu nasıl bilirdiniz” sorusu, Elverdi için sorulmadı. Ayrıca imam, her cenazede 3 kez sorduğu “Hakkınızı helal ediyor musunuz” sorusunu ise sadece bir kez sordu.

OĞLU: HİÇ PİŞMAN OLMADI

Elverdi"nin oğulları İskender ve Atilla cenaze töreninde saf tuttu. Büyük oğlu İskender Elverdi, babasının verdiği karardan hiçbir zaman pişmanlık duymadığını belirterek, “Bir karar verildi. Değerlendirmesini tarih yapacaktır. Mutlaka üzülmüştür olanlara ama karar birçok hukuki boyuttan geçti” dedi.

Vatan