Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nden araştırmacı bir ekip, 13 bin yıl önce Antarktika'ya çarpan bir göktaşını yeniden inceledi ve Kızıl Gezegen'de bir zamanlar bakterilerin bulunduğuna, yani canlı yaşamının olduğuna dair şimdiye kadarki en güçlü kanıtı elde etti.

Ekip, kayada bulunan mikroskopik kristallerin, neredeyse kesin olarak fosilleşmiş bakterilere ait olduğunu açıkladı. Bu bakterilerin Dünya'da bulunan bakterilerle çok sayıda ortak özelliğe sahip olduğu da belirtiliyor.

NASA keşif ve astrobiyoloji şefi David McKay, "Kanıt Mars'ta eskiden yaşam olduğuna dair ihtimali kuvvetlendiriyor. Bu kanıt, geçmişte gezegenin yüzeyinde bulunan nehir, göl ve muhtemelen okyanusların kalıntılarına dair işaretler de taşıyor" diye konuştu.

1996'da yapılan bir araştırmada göktaşının üzerinde bulunan manyetit kristallerin yaşayan organizmalar tarafından üretildiği öne sürülmüştü. Ancak bu sav, manyetitin kimyasal bir süreçle oluştuğunu söyleyen çevrelerce reddedilmişti.

Yeni araştırma ise, bu çevrelerin iddiasını çürütmek için daha gelişmiş araçlarla yapılan araştırmayla bu yeni sonuca ulaştı./milliyet