Yeni sivil Anayasa yapımından ayrı olarak, ama paralel bir süreçle, askeri dahil tüm yasalardan anti demokratik hükümlerin kaldırılması yolundaki çok geniş kapsamlı çalışma Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatıldı. Taraf ’a konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tüm kurumların, kendilerini ilgilendiren yasalardaki anti demokratik hükümlerin yerini evrensel hukuk normlarının alması için çalışmaya başladıklarını söyledi.

Onlarca ve belki de yüzlerce yasa üzerinde tarama çalışmasının başlatıldığını söyleyen Bozdağ, “Mevcut yasalarımızda kamuoyunun şaşıracağı pek çok uygulama var, paylaştığımızda şaşıracaklar. Ama bunlara örnek şu aşamada vermem doğru olmaz. Çalışmaları olumsuz etkiler. Kamuoyunda tartışılmaya başlandığında göreceksiniz” dedi. Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 temmuz günü Meclis’te okunan Hükümet Programı’nın 10’ncu sayfasında yer alan vaat doğrultusunda başlatılan mevcut yasalar üzerindeki anti demokratik hükümleri ayıklama çalışmasının, 2012 ekim ayında ya da daha önce bitebileceğini söyledi.

Bakanlık ayıklama yapıyor

Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan çalışmanın şu anda birinci aşamayı oluşturduğunu söyleyen Bozdağ, şu görüşleri dile getirdi: “Bu çalışmayı, yine tüm kurumların işbirliğiyle daha detaylı bir çalışma izleyecek. Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra 2012 ekimi ve belki de daha önce kamuoyuna açıklanacak. Böylece yasalardaki anti demokratik hükümlerin neler olduğu kamuoyu nezdinde ortaya konacak.
taraf