Hürriyet Dünyası'ndan Vahap Munyar bugün ki köşe yazısında, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu işten atılan 305 personelin dönüş yolunun ancak mahkeme kararı ile mümkün olabileceğini aktardığını yazdı.

Hamdi Topçu, Munyar'ın "305 kişiyi nasıl belirlediniz? Hiç mi yanlış yapmadınız?" yönündeki sorusunu "Sendika gece yarısı THY'de tüm işleri aksatmaya dönük mesaj attıkça ben personeli uyardım. Bunu yapanların cezasız kalmayacağını vurguladım. Elimizde HD görüntüler var. Kendisi işi bırakan, çalışmak isteyenleri engelleyen, hepsi kamera görüntüleriyle net şekilde tespit edildi" şeklinde yanıt verdi.

Hamdi Topçu, yanlışlıkla çıkardıkları personel varsa eğer, onların da mahkeme kararı ile işe dönebileceklerini vurguladı.

'EYLEM GÖRÜNTÜSÜ DELİL SAYILMAZ'
hurriyet.com.tr'ye konuşan Avukat Zafer Tunca, yasal hak arayışında bulunan personeli işten çıkarmanın bir tür cezalandırma olduğuna dikkat çekerek şunları ifade etti: "Yasa koyucu 'cezalandırma amacı ile personelin işi sonlandırılamaz' der. Oysa burada çok açık ki cezalandırma amacı ile bu karar alınmış. İktidarın uygulamasına karşı gelen personelin işten çıkarılarak cezalandırıldığı görülüyor.

Böylesi bir durumda eyleme katılan personele ilişkin görüntü veya benzeri kayıtların bir hükmü yok. Çünkü insanlar yasal zeminde protesto haklarını kullanmış. İnsanların yasal olarak eylem yaptığı, hak aradığı bir ortamda sizin delil elde etmek amacı ile görüntü almanızın gereği yok. İş Kanunu, işverene, haklı nedenlere dayanarak, işçiyi işten çıkarma hakkı veriyor. Ancak burada haklı bir neden yok. İnsanlar Anayasal bir hakkın korunması amacı ile demokratik yollarla protesto haklarını kullanıyor" şeklinde konuştu.

'200 PERSONEL DAVA AÇTI'

Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı ise o gün işe gitmeyen personelin önemli bir bölümünün elinde hastaneden aldıkları raporların olduğunu söyleyerek "Yasanın Meclis Genel Kurulu'na geldiği ilk gün bizim sendikanın görevlileri orada sendikal çalışma yürüttü.

Bu da mı görüntü olarak alınıyor şimdi. O gün orada kimi personel arkadaşını merak etti oraya geldi, kimi ağlayan birilerin gördü oraya geldi. Şimdi bunlar delil olarak mı kullanılmış oluyor. Ki yasadışı bir eylem olsa orada güvenlik var polis var. Ayrıca THY'nin bu görüntüleri nasıl elde ettiği konusunda ayrı bir soru işareti" şeklinde konuştu. Yağcı, işe iade davalarının açılmaya devam ettiğini, 200 personelin sendika aracılığı ile dava açtığını söyledi.

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINMIŞTI
Eyleme katıldıkları gerekçesi ile işten çıkarılan 305 personelin işten çıkarılma kararını, THY Yönetim Kurulu'nda bulunan yedi yöneticinin oybirliği ile aldıkları ortaya çıkmıştı. THY Yönetim Kurulu'nda, Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, genel müdür Temel Kotil'in yanı sıra Turkcell'in eski CEO'su Muzaffer Akpınar, TİM Başkanı Mehmet Büyükeşki, iş kadını Gülsüm Aseri gibi isimler yer alıyor.

İşten çıkarılan THY personeli ise şimdilerde, iş mahkemesine başvurarak işe iade edilme davaları açıyor.