Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören kanunun çıktığı tarihten itibaren ortalama 2 bin ton daha az sigara içilmesine rağmen kanunun uygulanması konusunda sorun yaşandığı bildirildi.
Sigara Bıraktırma Merkezi (IQS) Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, 19 Mayıs 2008 yılında kamuya açık her yerde ve kapalı mekanlarda sigara yasağı başlamasına rağmen yasanın birçok alanda uygulanmadığını belirtti. Yasanın çıkmasının üzerinden yaklaşık 11 ay geçmesine rağmen hala Türkiye'nin dünyada en çok sigara içilen ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Serintürk, “Sigara yasağı bazı yerlerde gerçekten çok güzel uygulanıyor. Ama bazı yerlerde ise yasalar göz göre göre deliniyor.

Polisi arasanız polis gelmiyor. Gelse de ceza kesmiyor. Ceza kesse de tahsil edilemiyor. Yasak alanlarda sigara içenler, kesilen para cezalarını da ödemiyor. Kasım ve Aralık aylarında tiryakilere kesilen 57 bin 524 liralık cezanın 31 bin 98 liralık bölümü yatırılmadı” diye konuştu.

Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören kanunun çıktığı tarihten itibaren ortalama 2 bin ton daha az sigara içilmesine rağmen kanunun uygulama konusunda sorun yaşandığını kanunun bu yıl 19 Mayıs'tan itibaren yasanın genişletileceğinin altını çizen Serintürk, “Mayıs 2009'da ceza uygulamaları daha ciddiye alınacak diye umut ediyoruz. 'Temiz hava sahası' iyi bir slogan oldu. Sigara içmeyenler ve özelliklede pasif içici durumunda kalanlar yasaların ciddi bir şekilde uygulanabildiği zaman gerçekten rahat bir nefes alacaklar. Sigara içenler, ya bu kurallara uyacaklar ya da sigarayı bırakacaklar” dedi.