İngiltere"de kamusal alanda uygulanan sigara yasağının birinci yılında kalp krizi nedeniyle hastaneye getirilenlerin sayısı bazı bölgelerde yüzde 40 azaldı. Bunun nedeni yasağın binlerce insana sigarayı bıraktırması.

İngiltere, geçen yıl yürürlüğe giren sigara yasağı daha birinci yılını doldurmadan, olumlu etkilerini hissetmeye başladı. İngiltere Sağlık Bakanlığı"nın açıkladığı rakamlara göre devlet hastanelerine kalp krizi nedeniyle başvuran hastalarda, sigara yasağı uygulamaya girdikten sonra bazı bölgelerde yüzde 40 oranında azalma görüldü.

Yasağın uygulanmaya başlanmasından sonra ülkede bin 384 daha az kalp krizi vakasıyla karşılaşıldı. 4 bölgede yapılan araştırmalara göre kalp krizleri ülke çapında yüzde 10 ile 13 oranında azaldı. Uzmanlar yasak nedeniyle onbinlerce kişinin sigarayı bıraktığına ve pasif içicilerin de azaldığına dikkat çekiyor. Daha önce İskoçya ve İrlanda"da da, 2006"da başlayan yasaklar nedeniyle kalp krizinden hastaneye gelenlerin oranının yüzde 17 ve 14 azaldığı açıklanmıştı.

Araştırmalara göre sigara içenlerin, hiç sigara kullanmayanlara göre kalp krizi geçirme riski iki kat fazla ama sigarayı bıraktıktan sonraki bir yıl içinde bu risk yarı yarıya azalıyor.