Rusya'nın belirli bölgelerinde alkolün geçici olarak satışının yasaklanmasının, söz konusu bölgelerde alkolden ölüm oranını düşürdüğü bildirildi.

Rusya Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı yetkilisi Yevgeniy Bryun, yaptığı açıklamada, "Alkolden dolayı ölümlerin kesinlikle düştüğünü rahatlıkla söyleyebilirim. Geçici kısıtlamalar şimdiden olumlu sonuç vermeye başladı" dedi.

Bryun, Rusların yüzde 30-40'lık bölümünün alkol tükettiğini belirterek, "Bu insanlar bizim dikkat ettiğimiz alanda değil. Ama bu miktarın içindeki önemli kısım alkolik ve bunun mutlaka engellenmesi gerekiyor. Alkol piyasasındaki kısıtlamalar bu önlemlerin bir bölümünü oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Uzmanlar, Rusya'da nüfusun yüzde 2'sinin alkolden kaynaklanan hastalıklara sahip olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir araştırmada, Avrupa'da erkeklerin ortalama ömrü 77 iken, Rusya'daki erkeklerin ortalama ömrünün 60 yıl olduğu kaydedilmişti.

Raporda, Rusya'da kişi başına saf alkol tüketiminin de DSÖ'nün belirlediği kritik seviyenin iki katına denk gelen 18 litre civarında olduğu vurgulanmıştı.

Rusya'daki resmi raporlara göre, ülkede her yıl 23 binden fazla kişi alkol zehirlenmesinden, 75 bin kişi de alkolle ilintili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Rusya Kamu Odası da yayımladığı raporda, alkolden dolayı yakalanan hastalık, işlenen suç ve meydana gelen trafik kazaları yüzünden yılda yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Alkolden ölümlerin önüne geçebilmek için ülkenin belirli bölgelerinde akşam 20:00'den sonra yüksek alkollü içeceklerin satışı önceki ay yasaklanmıştı.

A.A.