Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in ‘vekâleten’ katıldığı Yüksek Askeri Şûra’dan, askerlerin istifa depreminin yaşandığı 29 Temmuz gününden önce istediği, ama hükümetin vize vermek istemediği değişiklikler çıktı. 
 
Korgeneral Mehmet Erten terfi ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilirken, Orgeneral Bekir Kalyoncu Jandarma Genel Komutanı olarak Genelkurmay Başkanlığı yoluna devam etti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Emin Murat Bilgel getirildi, yerine de tek terfi edebilecek koramiral olan Nusret Güner atandı. 
 
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ise Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu getirildi. Tutuklu general ve amirallerle ilgili de ‘uzatma’ (temdit) kararı alındı. En kıdemli orgeneral Aslan Güner ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün barajını aşamayarak Harp Akademileri Komutanı oldu. Bu YAŞ toplantısında orgeneral olmasına kesin gözüyle bakılan, ancak YAŞ’tan iki gün önce hakkında ‘Andıç’ soruşturmasından ‘yakalama’ talep edilen Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise yerinde kalarak son uzatmasını aldı. 
 
YAŞ kararları dün Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından açıklandı. 36 general ve amiral bir üst rütbeye, 49 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 49 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. İki general ise yaş haddini doldurdukları için 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren emekliye ayrıldı. Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarını Cumhurbaşkanlığı açıklarken, terfileri ve diğer orgenerallerin yeni görev yerlerini Genelkurmay Başkanlığı duyurdu. 
 
YAŞ kararlarına göre Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna Orgeneral Özel, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanlığı’na da Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu getirildi. 
 
Spekülasyonlar olmadı 
YAŞ öncesinde Orgeneral Koşaner erken emeklilik istemeseydi de Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı’na aynı isimlerin getirileceği konuşuluyordu. Tutuklu 14 general ve amiral konusunda da TSK Personel Kanunu’nda belirtildiği gibi ‘Ne terfi, ne emeklilik’ kararı çıktı ve söz konusu subaylar 1 yıl uzatma aldı. Oysa YAŞ sürerken, özellikle hükümete yakın gazetelerde Mehmet Erten’i, Murat Bilgel’i ve Bekir Kalyoncu’yu hükümetin istemediği, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bir yıl Korgeneral Abidin Ünal’ın vekâlet edeceği, Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Yörük’ün geleceği yazılıyordu. 
 
Aynı dönemde, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın tutuklu general ve amirallerin emekli edilmesinde ısrar ettiği de yayımlanan haberler arasındaydı. Bir hafta boyunca konuşulanların hiçbirinin gerçekleşmemesi ve askerin istediklerinin olması, akıllara “Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, bu sonuç alınabilsin diye kendini feda mı etti” sorusunu getiriyor. Kulislerde, hükümetin, Orgeneral Özel’in elini rahatlatmak için taleplerinin büyük bölümünü olumlu karşıladığı yorumları da yapılıyor. 
 
Temditli 49 subaydan 14’ü tutuklu 
Dört komutanlıktaki terfiler ve temdit kararları şöyle: 
KARA KUVVETLERİ 
Orgeneral olan korgeneraller: Hulusi Akar, Ahmet Turmuş, Abdullah Atay 
Temditli korgeneraller: İsmail Hakkı Pekin (Andıç davasında yakalama kararı çıktı), Nejat Bek (Balyoz tutuklusu), Mustafa Korkut Özarslan (Balyoz tutuklusu), Galip Mendi, Ömer Necati Özbahadır 
Korgeneral olan tümgeneraller: Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar, Alaeddin Örsal 
Temditli tümgeneraller: Ahmet Yavuz (Balyoz tutuklusu), Salim Erkal Bektaş (Balyoz tutuklusu), Abdullah Dalay (Balyoz tutuklusu), İhsan Balabanlı (Balyoz tutuklusu), Yüksel Öztekin, Berkay Turgut, Yaşar Bal, Musa Avsever, Ömer Bayraklı, Orhan Turfan 
Tümgeneral olan tuğgeneraller: Yavuz Türkgenci, Tayyar Süngü, İshak Ceylan, Erdoğan Akyol, Mete Salt, Satı Bahadır Köse, Mustafa Özsoy, Göktürk Gökbayrak, İlhan Bölük, Ali Doğan İnce, İlyas Bozkurt 
Temditli tuğgeneraller: Kasım Erdem (Balyoz tutuklusu), Orhan Köprü, Hamza Koçyiğit, Mehmet Ali Yıldırım, Asım Bülent Aker, Levent Gözkaya, Ersun Altunsoy, İzzet Çetingöz, Osman Ünlü, Murat Üçüncü, Fevzi Cömert 
 
JANDARMA 
Temdit alan korgeneral: Fikret Demirtaş 
Korgeneralliğe yükselen tümgeneral: İbrahim Yaşar 
Temditli tümgeneral: Tunay Bilgen 
Tümgeneralliğe yükselen tuğgeneraller: Ali Lapanta, Arif Çetin
Temditli tuğgeneraller: Ali Aydın (tutuklu), Ümit Yılmaz, Murat Kırkaya 
 
DENİZ KUVVETLERİ 
Oramiral olan koramiral: Nusret Güner 
Temditli koramiral: Mehmet Otuzbiroğlu (tutuklu) 
Koramiralliğe yükselen tümamiral: Veysel Kösele 
Temditli tümamiraller: Haydar Mücahit Şişlioğlu (tutuklu), Halit Özkoç, Atilla Kezek 
Tümamiral olan Tuğamiraller: Kemalettin Gür, Hasan Şükrü Korlu, Emin Sami Örgüç, 
Temditli tuğamiraller: Ahmet Türkmen (tutuklu), İsmail Taylan, Tayfun Atılır, Nadir Hakan Eraydın, Ercüment Tatlıoğlu 
 
HAVA KUVVETLERİ 
Orgeneral olan korgeneral: Mehmet Erten 
Temditli korgeneraller: Korcan Palatsü (tutuklu), Ziya Güler (tutuklu) 
Korgeneral olan tümgeneraller: Nezih Damcı, Mehmet Çetin 
Temditli tümgeneraller: Beyazıt Karataş (tutuklu), Semih Birdoğan, Atilla Özler 
Tümgeneral olan tuğgeneraller: Muhittin Fatih Sert, Ziya Cemal Kadıoğlu, Ateş Mehmet İrez, Yılmaz Özkaya, Atilla Öztürk 
Temditli tuğgeneraller: Mustafa İlhan, Haşmet Cihangir Kadakal 
 
Pekin temdit alınca yolu kapandı 
YAŞ, 14 Balyoz ve Ergenekon sanığı general ve amiralin durumunu 1 yıl askıda tutma kararı alınca, bu isimler bulundukları rütbelerdeki kadroları da tutmuş oldu. Bu yüzden geçen yıllardan temditli olup, bu yıl terfi etmeyi bekleyen bazı general ve amiraller emekli edildi. En ilginç kararlardan biri, Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in ikinci kez temdit alması oldu. Andıç’tan hakkında yakalama istenen Pekin’in bu yıl orgeneral olması ve Genelkurmay Başkanı adaylarından biri olması bekleniyordu. Pekin’in şansı yok denecek kadar azaldı. 
 
Dursun Çiçek emekli oldu 
Balyoz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve Andıç davalarının ortak sanığı tutuklu Deniz Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek, son duruşmasında açıkladığı gibi emekli oldu. TSK’daki görev süresi 31 yılı bulan Çiçek’in generallik şansı kalmamıştı. Çiçek’in Hasdal Askeri Cezaevi’nden Silivri Cezaevi’ne gönderilmesi bekleniyor. Tutuklu Balyoz sanıkları Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nun dosyaları bu yıl YAŞ’a gelmedi. 
 
Kıvrıkoğlu Gül’ü karşılamadı, Erbakan’ın cenazesine gitti 
Kara Kuvvetleri Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu: Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun kuzeni olan Hayri Kıvrıkoğlu’nun babası da tuğgenerallikten emekli olmuş. Hayri Kıvrıkoğlu 30 Ağustos 2010 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’na atandı. Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül’ü Kıbrıs, Ercan Havalimanı’nda karşılamayışıyla gündeme gelmişti. İlk kez bir cumhurbaşkanı Ercan Havalimanı’nda askeri törenle karşılanmamış, Gül için askeri tören Hayrünnisa Gül’ün katılmadığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmıştı. 
 
Kıvrıkoğlu, 28 Şubat sürecinin sembol isimlerinden olan Necmettin Erbakan’ın cenazesine askeri temsilen katılınca, “28 Şubat 1000 yıl daha sürecek diyen eski Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun vaadini, kuzeni ortadan kaldırdı” yorumu yapılmıştı. Kıvrıkoğlu evli, iki çocuk babası. 
 
Eşini kaybetti, operasyona gitti 
Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu: 1950 İstanbul Sarıyer doğumlu. ABD’lilerin, Türk askerlerinin başına torba geçirdiği Süleymaniye baskınında da ABD’lilerle teması yürüten isimler arasında yer almıştı. Kalyoncu, tedavi gören eşini kaybettikten kısa bir süre sonra, 21 Şubat 2008’de başlayan sınır ötesi operasyonu Güneş Harekâtı’nın sorumlu komutanlığını üstlenmişti. Evli ve bir çocuk sahibi olan Kalyoncu’nun adı Ergenekon sanıklarından İbrahim Şahin’in ifadelerinde geçti. 
 
Lojistikçi, NATO’cu komutan 
Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten: 1948 Muğla doğumlu. Kıbrıs harekâtına katıldı. Hava Kuvvetleri Personel Yönetim Şube Müdürlüğü yaptı. Hollanda’da NATO Havadan İhbar-Kontrol Teşkilatı’nda görev yaptı. Genelkurmay Lojistik Başkanlığı görevini müteakip Hava Lojistik Komutanlığı yaptı. Evli ve bir çocuk babası. 
 
Deniz Kuvvetleri Komutanı Emin Murat Bilgel: 1952 İstanbul doğumlu. 2005 yılında koramiralliğe terfi etmesinin ardından Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinden sonra, 2009’da Donanma Komutanı oldu. Evli ve bir çocuk sahibi.