Çelik, yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı'nınhizmetlerinin 44 yıl önce çıkarılan bir yasayla yönetildiğini hatırlatarak,günümüzün ve geleceğin şartlarına hitap edecek bir yasa tasarısı hazırladıklarınısöyledi. Geçen hafta Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısı hakkında bilgi verenÇelik, tasarıyla Diyanet İşleri Başkanlığının düzenlediği yaz Kur'an kurslarındaki yaş sınırlamasının kaldırılacağını bildirdi. Bu düzenlemenin Anayasa'nın ruhuna uygun şekilde yapıldığını ve 24. maddenin esas alındığınıbelirten Çelik, çocukların ailelerinin izni çerçevesinde kurslara devam edeceğini dile getirdi.

Kamuoyunun da böyle bir beklenti içinde olduğunu ifade eden Bakan Çelik, şöyle konuştu: "2 aylık yaz tatili süresince çocukların, Kur'an öğretimini talepetmeleri halinde camiye ilgili yere gönderilmesi, yine devletin bir görevlisininnezaretinde bu eğitimi almaları şeklinde bir düzenleme. Bu konudaki kısıtlamanındoğru olmadığı inancındayız. Zaten Anayasa'nın 24. maddesine göre, din kültürü veahlak öğretimi, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu din dersleriarasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendiisteğiyle, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır. Burada yaşsınırlaması gibi bir şey yok."Var olan uygulamaya göre, ilköğretim 5. sınıfı bitiren çocukların yazkur'an kurslarına devam edebildiğini hatırlatan Çelik, "Beşinci sınıf değil deüçüncü, dördüncü sınıftaki çocuk gönderilmek isteniyorsa gidebilir. Neticeitibariyle yaz tatilini değerlendirmek isteyen velilerle ilgili bir düzenleme.Buradaki o sınırı kaldırmayı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

-CAMİLERİN MÜLKİYETİ DİYANET'E AİT OLACAK-

Tasarıda bundan sonra inşa edilecek camilerin mülkiyetiyle ilgilidüzenlemenin de yer aldığını belirten Faruk Çelik, mülkiyetin ve yönetimin camiyiinşa eden derneklere değil, Diyanet İşleri Başkanlığına ait olacağını kaydetti.Camilerin altındaki gelir getirici alanlardan elde edilenlerin öncelikleo caminin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacağını anlatan Çelik, artanparanın din hizmetlerinde ve hayır işlerinde değerlendirileceğini söyledi.Cami ve mescitlerin yapımlarına izin verilmeden önce, Diyanet'ten izinalınması, arsaların hazine, belediye, köy tüzel kişiliği veya Türkiye DiyanetVakfı adına tescil edilmesi veya Diyanet'e tahsis edilmesi şartları getirildiğinibildiren Bakan Çelik, "Camilerin mülkiyetini artık bu tartışmadan çıkarmakistiyoruz. Bundan öncekilerde böyle bir tasarruf söz konusu değil, ama bundansonrası için konuyu netleştirmek istiyoruz" dedi ./vatan