Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasındaki meyve-sebze ithalatı ihracatı polemiğinde ihracatçı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarafında yer aldı.
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin’in açıklamasını çarpıtılmış olarak niteleyen Türkmenoğlu, “Ne yaş meyve sebze ihracatçısı ve üreticisi, ne de ithalatçı ülke olarak gösterilmek istenen üretken Türkiye bu eleştiriyi hak etmiyor, bu beyanat gerçekleri yansıtmıyor” dedi.
Yaş meyve sebze sektöründe Türkiye’nin ihracatçı ülke konumundan, ithalatçı ülke durumuna düştüğüne ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmadığına işaret eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ve Ekonomi Bakanlığı’nın TİM ve İhracatçı Birlikleri ile koordineli yürüttüğü başarılı çalışmalarla, 2002 yılında 545 milyon dolar ihracat yapan sektörümüz, sonraki yıllarda küresel ekonomik krizin olduğu dönem dahil ihracatını sürekli arttırmış ve 2010 yılı sonunda 2 milyar 184 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Sektörümüz, 184 ülkeye, 1500’den fazla ürünü ihraç etmektedir” diye konuştu.
Türkiye’de yaş meyve sektöründe yeni ürün çeşitlerinin üretimi ve ihracatı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından önemli çalışmalar yürütüldüğüne de işaret eden Türkmenoğlu, yeni ürün çeşitlerinin teşvik edilerek yetiştirildiğini, yeni ürün çeşitlerinin ihracatta devreye girmesi ile önümüzdeki süreçte ihracattaki artış hızının ivme kazanacağını kaydetti.
İzmir Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programına Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden mandarinden geliştirilebilecek alternatif ürünlerin fizibilitesine yönelik bir proje başvurusunda bulunduklarını anlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, projede Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte çalıştıklarını, bu projenin bölgede yetiştirilen diğer ürünler için de örnek olacağını, İzmir Kalkınma Ajansı’nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenmesini öngördükleri proje kapsamında 3 ay süreyle; bölgedeki üretici ve firmalarımızın süreçlerini inceleyeceklerini, dünyada mandarinden geliştirilen alternatif ürünler üzerine iyi uygulama örneklerinin neler olduğunu araştıracak ve detaylı bir çalışma yürüteceklerini, bu çalışmalarla Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının daha hızlı artacağını ifade etti.
Yaş meyve sebze sektöründe Narenciye Tanıtım Grubu’nun yürüttüğü tanıtım çalışmaları ve Türk ihracatçılarının dünya standartlarında ürün ve hizmet sunumu sonucunda, yurtdışında yaş meyve sebze sektöründe Türk malı imajının ve müşteri memnuniyetinin devamlı arttığına işaret eden Türkmenoğlu, “Bu başarılı süreç, Türk yaş meyve sebze sektörünün 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasını sağlayacaktır” dedi.


TÜRKİYE YAŞ MEYVE SEBZEDE HANGİ ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİYOR?
Türkiye, 2010 yılında 2 milyar 184 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirirken, en fazla ihraç edilen ürün 483 milyon 178 bin dolarlık tutarla domates oldu. Domatesi 311 milyon 778 bin dolarla limon, 283 milyon 410 bin dolarla mandalina takip etti. Bu ürünleri sırasıyla üzüm, portakal, kiraz, greyfurt, hıyar, kornişon, biber ve nar ihracatı takip etti.