Ancak Anayasa'ya göre YAŞ'ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk sebebiyle emeklilik işlemleri yargı denetimine kapalı olduğundan tutuklu generallerin şansı bulunmuyor.

YAŞ'ın geçtiğimiz haftaki son toplantısında Balyoz ve Ergenekon kapsamındaki internet andıcı davalarından tutuklu 37 general ve amiral emekliye sevk edilmişti. YAŞ kararıyla emekliye sevk edilen tutuklu general ve amirallerin AYİM'e dava açmaya karar verdiği belirtildi. Bu isimlerin, YAŞ'ta alınan emeklilik kararının 926 sayılı TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu savunduğu kaydedildi. YAŞ'ta emekli edilen tutuklu general ve amirallerin 'fiili bekleme sürelerini tamamlamadıkları' iddiasıyla dava açacakları ifade edildi. Ancak terfi ve emeklilik işlemleri YAŞ tarafından tesis edildiğinden Anayasa'nın 125. maddesi, 1602 sayılı AYİM Kanunu'na göre yargı denetimi dışında bulunuyor.

2010 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle YAŞ'ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç her türlü ilişik kesme kararlarına yargı yolu açılmıştı. AYİM, YAŞ'ın terfi ettirmeme ve emeklilik işlemlerine karşı açılan davaları da yargı yolunun kapalı olmasını gerekçe göstererek işin esasına girmeden reddediyor.