Karadenizli fındık üreticileri ürünlerini daha fazla fiyattan satmak için karayolu kenarına tezgah açtı. Tezgah üzerine dalından topladıkları yaş fındığı koyan üreticiler, genellikle gurbetten gelen vatandaşlara satış yapıyor.

Perşembe-Bolaman karayolu üzerinde tezgah açan üreticilerden Sunay Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık hasat sezonu öncesi kendi bahçelerinden yaş fındığı toplayarak satışa çıkardıklarını söyledi.

Kilosunu 5 liradan sattıkları yaş fındığa yoğun talep olduğunu belirten Coşkun, “Halimizden çok memnunuz. Fındık tek geçim kaynağımız. Bu nedenle sezon başlamadan önce bahçelerimizden yaş fındığı toplayarak karayolu kenarında tezgah açtık. Genellikle gurbetten gelen vatandaşlarımız yaş fındığı tercih ediyor. Temmuz ayının başından bu yana başladığımız satışlardan iyi bir gelir elde ettim. Bu işi hasat zamanına kadar sürdürmek istiyorum” dedi.

Muazzez Karakullukçu ise günde 10 kilonun üzerinde yaş fındık satışı gerçekleştirdiklerini anlattı. Günlük kazançlarının ortalama 50 lira olduğunu dile getiren Karakullukçu, “Hasat zamanına kadar böylelikle hem vakit geçiriyoruz hem de harçlığımızı çıkartıp evimizin ihtiyacını görüyoruz. Yaş fındığı kuru halinden çok seven de var. Bu nedenle fındığın bu hali de çok ilgi görüyor” diye konuştu.

Mustafa Gözütok da fındık fiyatının 5 liranın altında olduğunu, bu nedenle böyle bir yola başvurduğunu söyledi. Her yıl karayolunda yaş fındık satışı yaptığını belirten Gözütok, “Müşterilerimiz gelip en az 2 kilo fındık alıyor. Açıkçası bazı gurbetteki vatandaşlarımız, fındığın nasıl yendiğini dahi bilmiyor. Kendilerine biz tarif ediyoruz” dedi.

FINDIĞIN TANITILMASINA KATKI SAĞLIYORLAR

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, karayolunda tezgah açarak yaş fındık satan üreticilerin bir nevi fındığın tanıtımını yaptıklarını söyledi.
Yaz aylarında gurbetten gelen vatandaşların yoğunluk oluşturduğuna dikkati çeken Avcı, şunları kaydetti:

“Gurbetçilerimizin yoğun olarak geçtikleri karayolu kenarındaki fındık tezgahları bana göre her zaman olmalı. Yaş fındık olmadığı zamanlar kurusu satılmalı. Bu üreticilerin fındığın tanıtımını yaptıklarını düşünüyorum. Gurbetten Türkiye'ye gelen bir vatandaş Ordu'dan geçerken bir kilo fındık alsa dahi bu, ürünümüzün tanınması anlamına gelir. Üreticilerimiz hem tanıtıyorlar, bunu yaparken kazanç da sağlıyorlar. Bu oldukça güzel bir şey.”
Avcı, yaş fındığın, elde çotanağının ayıklanmasının ardından yendiğini, tadılması gereken lezzetlerden biri olduğunu sözlerine ekledi.