AK Parti'ye açılan kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasında bulunan belgelerde adı geçen YARSAV'ın kapatılması gündemde. Haftaya çalışmalarına başlayacak TBMM, birliğin kapatılmasını öngören yasa tasarısını da ele alacak


AK Parti'ye açılan kapatma davası ve Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi'nde yapılan aramalarda bulunan belgeler nedeniyle gündeme gelen Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) kapatılması gündemde. 7 Ekim'de çalışmalarına başlayacak TBMM'de YARSAV'la ilgili yasa tasarısı da ele alınacak.
YERİNE 'BİRLİK' KURULACAK

Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve şu anda TBMM gündeminde bulunan tasarının yasalaşması halinde YARSAV kapatılacak. Ancak tasarıda diğer meslek kuruluşlarında olduğu gibi, Anayasa'nın 135. maddesi hükmü doğrultusunda tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak odalar ve bütün hakim ve savcı odalarının katılımıyla oluşturulan "Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği"nin kurulmasına dair hükümlere yer veriliyor. YARSAV'la ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da soruşturma açılmış, ancak daha sonra "kapatılmasına gerek olmadığı"na kararı verilmişti. YARSAV'ın kapatılmasıyla hakkında açılan birçok dava da düşecek.

'KAPATMA'DA YARSAV ANTETİ

YARSAV 26 Haziran 2006 tarihinde kuruldu. Birlik 28 Temmuz 2006 tarihinde Dünya Yargıçlar Birliği'ne ve onun bölgesel kuruluşu olan Avrupa Yargıçlar Birliği'ne üye olmak üzere resmi başvuruda bulundu. Birliğin başkanlığını halen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu sürdürüyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davanın iddianamesinde YARSAV antetli kağıda çekilen bir gazete kupürünü delil olarak sunmuştu.


Ergenekon bağlantısı ortaya çıktı

Ergenekon soruşturması kapsamında İşçi Partisi'nde YARSAV'dan gönderildiği anlaşılan belgeler ele geçirilmişti. İP'te ele geçirilen CD'lerde 1 Şubat 2008 tarihli "Yargıtay ile ilgili notlarım" başlıklı notta YARSAV Başkanı ve Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, Ergenekon tutuklusu yazar Ergün Poyraz ve 6. dalga operasyonu öncesinde Rusya'ya kaçan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile buluşacağı bir yemekten söz ediliyordu. (Yenişafak)