İZMİR'in Bayraklı İlçesi'nde yerel Bayraklı Gazetesi, `En güzel çocuğu seçiyoruz' adı altında yarışma düzenledi. 0- 6 yaş arası çocukların katıldığı yarışmayı G.G. kazandı. Böyle bir yarışma yapılmasına karşı çıkan bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çocukların istismar edildiği gerekçesiyle, gazete yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yaklaşık 7 ay önce kurulan yerel Bayraklı Gazetesi, dün akşam, `en güzel çocuk' yarışması düzenledi. 0- 6 yaş arası çocukların katıldığı yarışmanın jüri üyeliklerini, 2006 Türkiye 2'nci güzeli Ceyla Kirazlı, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Erzurum Dernekleri Ege Bölge Başkanı Muzaffer Okumuş, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ergun Dur, 2023 Yeni İzmir Derneği Başkanı Harun Özdemir, Ciritlioğlu Şirketi Genel Müdürü Harika Gökçek yaptı. Yarışmaya katılan çocuklar sırasıyla jürinin önünden geçti. Önce, yarışmaya katılan 35 çocuk arasından finale kalan 10'u belirlendi. Jüri en güzel çocuk olarak G.G.'yi seçti. Yarışmada ilköğretim okulu öğrencileri de Kafkas halk dansları gösterisi sundu.
SUÇ DUYURUSU
Yarışmanın ardından bugün öğlen saatlerinde İzmir Adliyesi önüne gelen, Eğitim- Sen 2, 4 ve 5 nolu şubeleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir İl Başkanlığı, Kadın Yazarlar Derneği, Çiğli Evka Kadın Dayanışma Evi (ÇEKEV) ve İzmir Kadın Dayanışma Derneği'nin de aralarında yer aldığı 11 sivil toplum örgütü ile siyasi parti temsilcisi, yarışmaya tepki gösterdi. Grup adına basın açıklaması yapan TKP İzmir İl Başkanlığı yetkilisi Özlem Gülder, bütün çoçukların güzel olduğunu belirterek, "Bu yarışma çocuk istismarı, sömürüsü ve kişilik yaralanması dışında hangi amaca hizmet etmektedir? Güzellik belli bir çaba ve emek ile kazanılan bir değer midir?" dedi.

Grup üyeleri, basın açıklamasının ardından yarışmayı düzenleyen gazete yetkilileri hakkında, çocuk bedenlerinin birer cinsel obje gibi sunulduğu, metalaştırıldığı, bunun üzerinden kazanç sağlandığı, çocuk istismarı ve sömürüsü yapıldığı, kişilik yaralanması sonuçlarına neden olunduğu ididasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

`YARIŞMA DEĞİL EĞLENCE'
Gazete sahibi Numan Çelik ise bunun bir yarışma değil eğlence olduğunu belirterek, "İleride çocuklar için güzel bir anı olacağını düşündük. Bazı ulusal kanallarda da çocukların şarkı söylediği programlar yayınlanıyor. Ayrıca 0- 6 yaş arasındaki bir çocuğun bu nedenle ruh sağlığının bozulacağını düşünmüyorum. Bu bir yarışma değil eğlenceydi" diye konuştu.