İKSara'nın 81 ilde aynı anda yaptığı araştırmaya göre seçmenlerin yüzde 50'si 'Türkiye iyiye gidiyor' derken, yüzde 48'i 'kötüye gittiği' görüşünde.

Seçimler yaklaşırken Türkiye'nin seçmen haritasının detaylı bir şekilde çıkarıldığı kamuoyu araştırması, ülkedeki kutuplaşmayı da gözler önüne serdi. İKSara'nın araştırmasına göre, 'Genel olarak Türkiye iyiye mi, kötüye mi gidiyor?' sorusuna AK Parti seçmenlerinin yüzde 90.8'i 'iyiye gidiyor', yüzde 7.57's 'kötüye gidiyor' yanıtını verdi. AK Parti dışındaki partilerin seçmenlerinin ise gidişattan büyük ölçüde memnuniyetsiz olduğu görüldü. Buna göre, CHP seçmenlerinin yüzde 87.54'ü, MHP seçmenlerinin yüzde 82.03'ü, BDP seçmenlerinin yüzde 76.51'i, kararsız seçmenlerin ise yüzde 61.83'ü 'ülkenin kötüye gittiğini' düşünüyor. Bununla beraber, CHP seçmeninin yüzde 11.44'ü, MHP seçmeninin yüzde 16.15'i, BDP seçmeninin yüzde 21.69'u, kararsızların da yüzde 29.26'sı 'ülkenin iyiye gittiği' görüşünde. Tüm bu verileri üst üste koyup topladığımız zaman nüfusun yüzde 50'sinin 'ülke iyiye gidiyor' dediği, yüzde 48'inin 'kötüye gittiğini' düşündüğü olduğu ortaya çıkıyor. Yüzde 2'lik bir kesim ise 'kararsız' olduğunu beyan etti.

Eğitim düzeyi etken
Araştırmaya göre, eğitim düzeyleri açısından bakıldığı zaman partilerin seçmen potansiyeli ile eğitim düzeyleri arasında belirgin farklar görülüyor. Buna göre, ilkokul mezunlarının yüzde 52.43'ü AK Parti'ye oy veriyor. Bu grup, AK Parti'nin eğitim düzeyi açısından en fazla oy aldığı kesim. AK Parti'ye en az oy veren kesim ise üniversite mezunları. AK Parti, üniversite mezunlarının yüzde 32.20'sinin oyunu alıyor. CHP'de tam tersi bir eğilim söz konusu. CHP en yüksek oyu üniversite mezunlarından, en düşük oyu ilkokul ve daha az eğitimli kitlelerden alıyor. Buna göre, üniversite mezunları arasında CHP'nin oyu yüzde 33.66 olurken, bu oran ilkokul ve daha az eğitimlilerde yüzde 19.66'ya düşüyor. Bununla birlikte, MHP en yüksek oy potansiyelini lise mezunları arasında yakalıyor. Lise mezunlarının yüzde 15.47'si MHP'ye oy veriyor. Ancak, her üç grupta da en fazla oyu AK Parti alıyor.

Lider sorusunun galibi Erdoğan
Araştırmada dikkat çeken en çarpıcı unsulardan birisi de diğer partilere oy veren seçmenlerde dahi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinin beğenilmesi. AK Parti seçmeninin yüzde 97.07'si Erdoğan'ı beğendiğini söylerken, CHP, MHP, BDP ve kararsız kesimlerin de Erdoğan'ın liderliğine ilişkin beğenilerini dile getirdiği görüldü. CHP'lilerin yüzde 90.01'i kendi liderleri Kemal Kılıçdaroğlu'nu, yüzde 3.75'i Erdoğan'ı beğendiğini söylüyor. MHP seçmenlerinin yüzde 81'i Devlet Bahçeli'yi beğendiğini söylerken, yüzde 7.69'un en beğendiği lider Erdoğan. BDP seçmenin yüzde 4.29'u ile kararsızların yüzde 21.56'sı 'En beğendiğim lider Erdoğan' diyor. Bu durum, Erdoğan'ın AK Parti'den daha popüler olduğunu ortaya koyuyor.

MHP'nin kadın oyu az
Üniversite mezunu kadınların en çok oy verdiği partinin CHP, ilkokul ve altında eğitimli kadınların adresinin ise AK Parti olduğu belirlendi. Lise mezunu kadınların birinci tercihinin ise yüzde 11.66 ile MHP olduğu görülüyor. Cinsiyet açısından bakınca, MHP'nin hangi eğitim düzeyinde olursa olsun, erkeklere kıyasla kadınlardan daha az oy almaları dikkat çekiyor. MHP'ye en çok oy veren grup ise lise bitirmiş erkek seçmen. Erkeklerde MHP'ye oy verme oranı, yüzde 19.04'e tırmanıyor.

İstanbul anketi HAFTAYA...
Türkiye'de ilk kez GPS'li el terminali kullanılarak 81 il, 159 ilçe ve 130 köyde yüz yüze görüşme yöntemiyle İKSara tarafından gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasının ikinci bölümünü bugün yayınlıyoruz. Araştırmanın arkasında her ikisi de lisanlarını Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden almış, doktoralarını ise ABD'de tamamlamış iki kardeş var: New York Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selçuk Şirin ile Okan Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Çağdaş Şirin. 15-21 Şubat tarihleri arasında Türkiye'yi coğrafi olarak ve seçmen nüfusu bakımından temsil eden 4 bin kişi üzerinde yapılan kamuoyu yoklaması, yaklaşan seçimler öncesinde toplumun siyasi haritasını detaylı olarak ortaya çıkarıyor. Aşağıda okuyacağınız bölümle, dün başladığımız yazı dizimizi bitiriyoruz. Ancak, İKSara'nın İstanbul seçmenine yönelik yaptığı kapsamlı kamuoyu yoklamasını da sizlere gelecek hafta yine AKŞAM duyuracak.

Kararsızlar muhalif eğilimli
Kararsız seçmenlerin araştırmamızdaki diğer sorulara verdiği yanıtları devreye sokan bir dengeleme formülasyonu kullanıyoruz. Kararsızların, Türkiye'nin gidişatı, lider beğenisi, hükümetin icraatları ve eğitim/yaş gibi demografik sorulara verdiği yanıtlardan bu seçmenlerin olası oy oranlarını tespit ediyoruz. Bu anlamda, İKSara şubat anketinde kararsızların üçte ikisinin AK Parti'ye oy vermeyeceklerini biliyoruz. Bu çok önemli bir unsur. Diğer araştırmaların pek çoğunda genel oy oranı çerçevesinde bir dağıtım yapılıyor ve kararsızlar yüksek gösteriliyor. Bizde ise bu oran oldukça düşük. Ama genelde muhalif olan kişilerin kararsız kalma eğilimi var. O nedenle, kararsızları dağıtırken, seçmenlerin oy oranından farklı, yani dengeli bir oran kullanıyoruz.