Yeni yaşının süreci nasıl etkileyeceği merak konusu. Hukuk Profesörü Gökçen, 'Babasının yanına nakledilmeyi talep edebilir' dedi

Türkiye'yi şoke eden cinayetin katil zanlısı Cem Garipoğlu, yarın 18 yaşına giriyor. Cem, yeni yaşını Maltepe Cezaevi'nde karşılayacak. 18 yaş, Cem için neler getirecek. Dava Çocuk Mahkemesi'nde mi görülecek? Babasının yanına naklini isteyebilir mi? Yetişkin cezaevine alınabilir mi? AKŞAM bu soruları uzmanlarına sorarak cevap aradı.

Dava başladığı mahkemede biter

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, yargılamanın başladığı mahkemede bitirildiğini belirterek, 'Kişi yetişkin hale gelirse başka mahkemeye gider diye bir şey yok. Yargılaması aynı mahkemede sürer' diye konuştu. 18'ini dolduran hükümlü ya da tutuklunun ıslahevinden yetişkin cezaevine alınacağını belirten Gökçen, 'Babasının yanına nakledilmeyi talep edebilir. Ancak buna karar verecek olan Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'dür. Talebi kabul edilecek ya da reddedilecek diye bir şey yok. Tabii şunu da gözetmek lazım; babası delilleri karartmak suçundan cezaevinde ama çocuk katil zanlısı' diye konuştu. Gökçen, zanlının 18 yaşını dolduruncaya kadar cezaevinde kaldığı her 1 günün 2 gün sayıldığını ifade ederek, yeni yaşının ardından kaldığı süre kadar sayılacağını söyledi.

Aynı cezaevi için engel yok

ESKİ Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir ise İstanbul'da adi suçluların genellikle Silivri Cezaevi'ne konulduğunu belirterek, Cem'in de buraya nakledileceğini düşündüğünü söyledi. Özdemir, 'Cem babasının yanına naklini isteyebilir. Bunu da yine ayrı kurum değerlendirecek. Bana göre babasıyla aynı koğuşta olmasının sakıncası yok. Erişkinlerin cezaevlerinde sahip olduğu bütün haklara sahip olacak' dedi.

Önlem alınır

Özdemir şöyle devam etti: Cezaevindeki süreçte, oradaki yaşam biçimine bakılır. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü de cezaevi savcılığı da Cem'in yarattığı infiale dikkat ederek bazı tedbirler alacaktır. Kalabalık koğuşlara konulacağını sanmıyorum' diye konuştu./akşam