WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın yarın İngiltere'nin başkenti Londra'da tekrar mahkeme önüne çıkması bekleniyor.

Assange geçen hafta Londra'da gözaltına alınmıştı.

İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi, Assange'ın kefaletle serbest bırakılması talebini reddetmiş ve gözaltı durumunun devamına karar vermişti. Londra'daki Wandsworth Cezaevi'nde tutulan Assange'ın yarınki duruşmasında, tekrar kefaletle serbest bırakılmasının talep edilmesi bekleniyor.

İsveç'in Avrupa genelinde hakkında tutuklama emri çıkarttığı ve tecavüzle suçladığı Assange, geçen haftaki duruşmada, "İsveç'e iadesini engellemek için
mücadele edeceğini" söylemişti. Assange'ın avukatı Mark Stephens da müvekkilinin kefaletle serbest bırakılması için yeniden talepte bulunacaklarını bildirmişti.

Julian Assange'ın gözaltına alınmasından bu yana Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli yazışmalarını yayımlamaya devam etti. Assange'la ilgili davanın, yayımlanan belgelerle ilgili olmadığına dikkat çekiliyor. Assange, geçen ağustos ayında İsveç'e yaptığı seyahatte iki kadına tecavüz etmekle suçlanıyor ve
İsveç, Assange'ın iadesini talep ediyor.

İngiliz basını, yarınki duruşmada Assange'ın tekrar kefaletle serbest bırakılma talebinin yanı sıra, İsveç'e iade konusunun da görüşülebileceğini bildiriyor.

"Justicaforassange.com"

Bu arada "justiceforassange.com" (Assange için adalet) adlı internet adresinde, WikiLeaks'in kurucusunun masum olduğu savunuluyor ve protesto gösterileri için çağrıda bulunuluyor.

Assange'ın serbest bırakılması için bugün Londra'daki İsveç Büyükelçiliği önünde, yarın da duruşmanın yapılacağı İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi önünde protesto gösterileri yapılması bekleniyor.

Aynı internet sitesinde ayrıca, bilgisayar yazıcısında basılıp protesto gösterisinde takmak üzere Assange maskesi de yer alıyor.

Assange İsveç adaletine kızgın!..

Bu arada Amerikan gizli diplomatik belgelerini açıklayarak Washington yönetimini kızdıran Assange, "ABD'nin aleyhine dava açmaya çalıştığını ve İsveç adaletinin suiistimal edilmesinden hayal kırıklığına uğradığını" belirtti.

İsveç'in cinsel içerikli suçlar iddialarıyla çıkardığı yakalama kararı çerçevesinde hafta içinde İngiltere'de tutuklanan Assange, tutuklanmadan önce verdiği ve İsveç televizyonunda yayınlanan röportajında şunları söyledi:

"İnsanların gözaltına alındığı ve casusluk suçlamasıyla beni dava etme girişiminin olduğu Pentagon ile olağan dışı bir yayıncılık mücadelesine karışan bir mülteci yayıncı olarak İsveç'e geldim. İsveç adaletinin suiistimal edilmesi dolayısıyla mutsuzum ve hayal kırıklığına uğradım."

İngiltere'de 14 Aralık'taki duruşmaya kadar tutuklu kalacak olan 39 yaşındaki Assange'ın İsveçli avukatı, müvekkilinin İsveç'e iade edilmesi için mücadele edeceğini belirtti.