ABD Başkanı Barack Obama’nın karısı Michelle Obama’nın haziran ayında çıktığı altı günlük Güney Afrika ve Botsvana gezisinde yaptığı masraflar ekonomik kriz ile boğuşan Amerikalıları kızdırdı. ‘Judicial Watch’ adlı sivil toplum kuruluşunun bilgi edinme yasası kapsamında elde ettiği belgelere göre first lady’nin iki kızı, annesi ve iki yeğenini de yanına alarak çıktığı gezinin sadece yol masrafları 500 bin dolara mal oldu. Obama, Afrika’ya kuaförü ve makyözünü de götürdü.
Savunma Bakanlığı’nın sağladığı belgelere göre, Obama’ya Güney Afrika’ya gitmesi için ABD başkan yardımcıları ve eski başkanlarının kullandığı ve özel olarak modifiye edilmiş Boeing 757 C-52 model ‘Air Force Two’ uçağı temin edildi. Uçağın yol masrafı 424 bin 142 dolara geldi. Uçakta yer alan 21 kişilik ekip, 1000 dolar değerinde 192 çeşit yemek yedi. Seyahatte güvenlik ve karadaki ulaşım için yapılan masraflar ise açıklanmadı.
 
Safari için mi vergi verdik?
Amerikan basını, “First lady, kuaförü ve makyözünü peşine takarak Afrika’da konuşma yapsın, Nelson Mandela ile buluşsun ve safari turuna çıksın diye vatandaşlar 500 bin dolar vergi vermek zorunda” diyerek Obama’yı eleştirdi.
Daha önce de sık sık lüks harcamaları nedeniyle eleştirilen Michelle Obama, son olarak günlük kıyafetlerle market alışverişi yaparken görülmüştü. Obama’yı sadece AP ajansının fotoğrafçısının görüntülemiş olması, bunun ayarlanmış olduğu ve first lady’nin imajını düzeltmeye çalıştığı yorumlarına neden olmuştu.
 
Milliyet