Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl temsilcisi Ali Rıza Özdamar, “Arazide oluşan yarıklar kuraklık nedeniyle yer altı sularının çekilmesi sonucu oluşan boşlukların , kısa süre önce meydana gelen yoğun yağış nedeniyle üstteki ince taneli malzemeyi yıkayarak boşluklara doğru hareketi sonucu yüzeye yakın bölgelerde oluşan boşlukların çökmesinden kaynaklanmıştır” dedi.
Germencik İlçesine bağlı Ömerbeyli köyü güneyi ile Otoban yolunun kuzeyinde yer alan arazide geçtiğimiz haftalarda yağan yağmurların ardından oluşan yarıklar ile ilgili olarak Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası yarıkların nedeni ile ilgili açıklama yaptı.
Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl temsilcisi Ali Rıza Özdamar yaptığı açıklamada
Kendisinin ve Jeoloji Mühendisleri Koray Önalan, Ali Yalvaç ve Kıvanç Yaşan"dan oluşan komisyon ile yarıkların bulunduğu mevkide, yerinde teknik incelemeyi yaparak rapor hazırladıklarını belirtti.
Özdamar, açıklamasında Aydın"ın Germencik ilçesi Ömerbeyli köyü güneyinde oluşan yarıkların oluştuğu güzergahın jeolojik yapısının Büyük Menderes Horst-Graben sistemi içerisinde kalın bir alüvyon biriminden oluştuğunu, Alüvyonun ise ince siltli, killi, kumlu ve çakıllı bir yapıya sahip olduğunu belirterek şunları söyledi “Bu birim içerisinde oluşan yarıkların toplam uzunluğunun 228 metre. Yüzeyden görünüşü yarım ay şeklindedir. Yarık genişliği 60 cm ile 2 buçuk metre, derinliği ise 7 cm ile 1 metre 70 cm arasında değişmektedir. Bu yarıkların oluştuğu günlerde Aydın civarında oluşmuş bir deprem kaydına Deprem Araştırma Enstitüsünün kayıtlarında rastlanmamıştır. Bu çatlakların konumların da yanal veya düşey bir atım söz konusu değildir. Bu durum bu yarıkların oluşumunun tektonik olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla bu yarıkların oluşumu deprem sonucu veya oluşması ile ilgili değildir” dedi.
Bu yarıkların oluşum nedeninin tamamen yüzeysel olduğu kanısında olduklarını dile getiren Aydın Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl temsilcisi Ali Rıza Özdamar, “Geçtiğimiz yıllarda kuraklık nedeniyle yer altı sularının çekilmesi sonucu oluşan boşlukların , kısa süre önce oluşan yoğun yağış nedeniyle üstteki ince taneli malzemeyi yıkayarak boşluklara doğru hareketi sonucu yüzeye yakın bölgelerde oluşan boşlukların çökmesinden kaynaklanmıştır. Güzergahı da yer altı suyunun hareketine ve o bölgedeki jeolojik yapıya bağlıdır. Sonuç olarak bu bölgede gelişen yarıklar tektonik kökenli olmamasından dolayı olası bir deprem ile ilgili değildir. Aydın halkı ve Ömerbeyli köylüleri için bu çatlaklardan dolayı endişelenecek bir durum söz konusu değildir” dedi
Özdamar, ayrıca bunun bir deprem olmayacak anlamı da taşımdığını ifade ederek, “Olası depremleri her zaman beklemeli ve onlar ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Yapacağımız iş deprem ne zaman olacak değil, depreme dayanıklı bölgelerde ve bulunduğu bölgedeki zeminin jeolojik yapısına bağlı olarak hazırlanacak detaylı Zemin etütlerine göre yapılar oluşturulmalıdır. Böyle yapıldığı taktirde Aydın ilimizde Depremden korkulacak bir durum söz konusu değildir” dedi.

aydınpost haber servisi