Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, tasarının bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçmeden TBMM"de görüşülmeye başlamasının “yargıya ve ülkeye zarar vereceğini” bildirdi. Eminağaoğlu, tasarıyla Yargıtay"ın siyasi müdahalelere açık hale getirildiğini ve yüksek mahkeme kimliğini zedelediğini belirterek Anayasa"ya açıkça aykırı olduğunu savunduğu tasarının görüşülmesinin 2010"a kadar ertelenmesi gerektiğini söyledi.
Eminağaoğlu, TBMM Adalet Komisyonu gündemine alınan “Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
Geçen dönem de TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen ancak genel seçim nedeniyle hükümsüz olan “Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı”nın, alel acele görüşülmesini “anlamlı” bulduklarını belirten Eminağaoğlu, şunları kaydetti: “Tasarıya hükümet tarafından eklenen hükümlerle Yargıtay, siyasi müdahalelere açık hale getirilmektedir... Tasarı, Yargıtay"ın yüksek mahkeme kimliğini zedelemektedir ve Anayasaya da açıkça aykırıdır.
Açıklamada Yargıtay üyelik seçimlerinin yaklaşık beş yıl süreyle durdurularak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu iradesi ve Anayasal yetkisine müdahale edildiği de belirtildi.