ADALET Bakanlığı'nın avukatlık ücretlerini ödememesi nedeniyle, İstanbul Barosu, 1 Temmuz'dan bu yana duruşmalara avukat göndermiyor. Baronun avukat göndermemesi nedeniyle, şüphelilerin ifadeleri alınamıyor. Savcılar bu nedenle ifade alamazken, mahkemeye sevk edilen şüpheliler hakimlerin yorumuna göre tutuklanamıyor.

Adalet Bakanlığı'nın zorunlu müdafilik görevi yapan avukatların parasını ödememesi, İstanbul'da `yargıyı kilitleyen' krize dönüştü. Bakanlığın, avukatlık ücretlerini ödememesi nedeniyle, İstanbul Barosu 1 Temmuz itibariyle avukatı olmayan şüpheliler için avukat görevlendirmemeye başladı. Bakanlık ve baro arasındaki anan krizden dolayı, çocuk suçlular, 5 yıl ve üzeri ceza gerektiren suçlar için sorguda avukat bulundurma zorunluluğu nedeniyle, şüpheliler ifadeleri alınamayarak serbet bırakılıyor. Polisin, avukat yokluğu nedeniyle ifade alınamadığına dair tutanakla adliyeye çıkardığı bazı şüpheliler, yine avukat yokluğu nedeniyle Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 150'nci maddesi uyarınca sorgusu bile yapılamadan serbest bırakılıyor.

CMK'nın 150'nci maddesi uyarınca kolluk birimlerinde ifade alınırken, savcılık sorgusu sırasında ve mahkemeye sevk edilen şüphelinin hakimlik sorgusunda avukat bulundurma zorunluluğu bulunuyor. Yasada, avukat tutamayan şüpheliler için baronun avukat görevlendireceği ve ücretin devlet tarafından ödeneceği belirtiyor. Zorunlu avukatlık görevi yapan avukatlar devletten para alamadıkları gerekçesiyle 1 Temmuz itibariyle görev kabul etmemeye başladı.

`Zorunlu müdafilik' görevi verilen avukatların görev kabul etmemesi üzerine İstanbul Adliyeleri adeta tıkanma noktasına geldi. Kriz nedeniyle polis, yakaladığı şüphelilerin ifadesini yasa gereği avukat olmadığı gerekçesiyle alamıyor. İfade alamayan polis, düzenlediği tutanakla birlikte şüpheliyi adliyeye çıkarıyor. Aynı sorun adliyede de yaşanıyor. Bazı savcılar, şüphelileri ifade alamadan serbest bırakınken, bazı savcılar da ifade almadan delil durumuna göre şüpheliyi mahkemeye sevk ediyor.

Konuyla ilgili bir içtihat olmadığı için hakim ve savcılar arasında görüş farklılığı ortaya çıkıyor. Bazı hakimler, yasa gereği avukat bulundurmanın zorunlu olduğunu ve bu nedenle de avukat olmadığı durumlarda yapılacak tutuklamanın yasaya aykırı olacağını belirterek, şüpheliyi sorgusunu yapmadan serbest bırakırken, bazı hakimler dosyadaki delil durumuna göre ifade almadan tutuklanmasına karar veriyor. İstanbul Barosu, savcılık ve mahkemelerin avukat istemlerine ilişkin verdiği yanıtta görev yapan avukatlara ücretlerinin ödenmediği, bu nedenle de avukat gönderilmeyeceğini bildirdi.

Adının yazılmasını istemeyen bir Cumhuriyet Savcısı, avukat görevlendirmemesi nedeniyle çocuk şüphelileri ifadelerini almadan serbest bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Yasada boşluk bulunduğunu belirten yargı mensupları, "Çocuk suçlular ile 5 yıl ve üzeri cezalar gerektiren suçlardan gelen zanlıların sorgusunda avukat bulundurma zorunluluğu var. Avukat olmayınca ne sorgu ne de tutuklama yapılabilir. Yapılacak tutuklama CMK'ya aykırı olacaktır. Baronun eylemi başladığından beri çok sayıda kişi suçlu olduğu halde ve tutuklanması gerektiği halde serbest kalıyor" diye konuştu.