CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in milletvekili olmasının önündeki en büyük engel olan Yargıtay’daki “resmi belgede sahtecilik” dosyası için zaman durdu. Dosyadaki bazı belgelerin kaybolması ve yerine konması ile uzayan süreç, tebliğname engeline takıldı.
 
Temyiz sürecinin işleyebilmesi için  Tekin’e ulaşması gereken tebliğnamenin yapılamadığı ortaya çıktı. 12 Haziran’a kadar tebliğname geciktirilirse Tekin dokunulmazlık kazanacak. 
 
2 yıl 6 ay hapse mahkum oldu
 
Tekin’in resmi evrakta sahtecilik suçlamasıyla aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezasıyla ilgili Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde bulunan dosya, bir türlü temyiz incelemesine tabi tutulamıyor. Dosya Yargıtay Başsavcılığı’ndayken önce içindeki en önemli belgelerden, “iddianame, nüfus ve sabıka kaydı, Tekin’in savunmasını içeren savunma zaptı, duruşma tutanakları, gerekçeli karar, bilirkişi yemin zaptı” kayboldu. Kaybolan belgelerin ikmali için yerel mahkeme ile yapılan yazışmalar nedeniyle 478 gün geçti. Tekin’in dosyası şimdi de tebliğname engeline takıldı. CMK uyarınca Yargıtay Başsavcılığı’nın dava dosyası için “bozma” veya “onama” istekli görüşünün taraflara iletilmesi gerekiyor. Temyiz incelemesi tebliğnamenin taraflara ulaşmasından 7 gün sonra başlıyor. Yargıtay Başsavcılığı’nın görüşünün  Tekin’in eline ulaştırılamadığı belirlendi.
 
Tebliğname 12 Haziran’dan sonra ulaşırsa, milletvekili olacağından alacağı cezadan da kurtulmuş olacak.
 
Ceza onanırsa adaylığı düşecek
 
Gürsel Tekin, resmi belgede sahtecilik suçundan aldığı cezanın Yargıtay 11. Ceza  tarafından onanması halinde, işlediği suç “yüz kızartıcı” olduğu için adaylığı düşecek. Cezaevine de girmesi gündeme gelecek olan Tekin’in, siyasi hayatının bitmesi mümkün. Ancak karar 12 Haziran’dan önce çıkmazsa Tekin, milletvekili dokunulmazlığı kazanacağından hapis tehlikesini de atlatmış olacak.
 
Görevi kötüye kullanmak ve sahtecilik 
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Belediye encümeninin 10 Mart 2005’de Suadiye Moviplex Sinema Salonu’nun yapımında ruhsata aykırı ilave bulunduğu için yıkım ve para cezasını dikkate almamakla suçlandı. Gürsel Tekin’in, karara rağmen 26 Mayıs 2006’da sayı numarası da vermeden binaya ruhsat vermesi yargıya taşındı. Gürsel Tekin’in, görev kötüye kullanmak suçlamasıyla yargılandığı Kadıköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyası, ‘evrakta sahtecilik’ içerdiği gerekçesiyle mahkeme tarafından Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
 
Mahkemeden 3 yılda karar çıktı
 
Gürsel Tekin’in Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davası 3 yıl sürdü. Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Gürsel Tekin’i 24 Aralık 2009’da “Resmi Evrakta Sahtecilik” ve “Görevi Kötüye Kullanmak” suçlarından 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. İtiraz hakkını kullanan Gürsel Tekin dosyayı temyize götürdü. Yargıtay Başsavcılığı’na giden dosyadan esrarengiz bir şekilde belge kayboldu. Bunun üzerine Yargıtay 11. Ceza Dairesi dosyayı, eksik belgenin tamamlanması için Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Tekin’in dosyasının tamamlanarak, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’ne gelmesi 478 gün sürdü. Dosya 23 Mart 2011 tarihinde daireye ulaşabildi.
 
star