Yargıtay Başkanı Gerçeker, Uşak Barosunun Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği ''Ceza ve Hukuk'' konulu sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, yargı bağımsızlığının ve hukukun üstünlüğünün öneminin, açıklamaya gerek duyulmayacak kesinlikte olduğunu kaydetti.

Gerçeker, şöyle dedi:

'' Bunlar herkesin kabul ettiği en temel ilkelerden birisidir. Toplum için bu ilkeler su gibi, hava gibi, ekmek gibi gerekli olan şeylerdir. Bunlar yok olduğu zaman tüm toplum zarar görecektir. Onun için bu ilkelerin nadide çiçek gibi korunup kollanması gerektiğine inanıyorum.

Bizlerin, yargı mensupları olarak tüm düşüncemiz budur. Bu temel eksende düşüncelerimiz oluşmaktadır. Bunun dışında hiç bir düşüncemiz yoktur.''

Sempozyumun yargı sistemine katkılar sağlayacağını ve uygulamalara ışık tutacağını kaydeden Gerçeker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizler yargı mensupları olarak hukukun temel değerlerini korumak, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığı ilkelerinin en üst düzeyde gerçekleşmesini sağlamak yönünde çaba harcamak zorundayız. Bu bizim üstlendiğimiz sorumluluğun bir gereğidir. Hiçbir zaman kurumlararası, erklerarası çatışmadan, kutuplaşmadan yana değiliz. Demokrasinin gereği olan tartışma ortamında karşılıklı sevgi ve anlayışla daha ileriye, daha iyiye doğru çözüm üretmek gerektiğine inanıyoruz, Anayasamızın ön gördüğü demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda. Ancak bu şekilde Yüce Atatürk'ün çizdiği çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmamız mümkün olacak, hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığı gibi temel değerler tartışma konusu olmaktan çıkacaktır.''

Gerçeker, toplumda barış ve güven ortamının adaletin en üst düzeyde sağlanması ve adalet mekanizmasının çok iyi işlemesi ile gerçekleşebileceğini, bu konuda en büyük görevin hukukçulara düştüğünü kaydetti.

Uşak'ta bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu da dile getiren Gerçeker'in konuşması ayakta alkışlandı.

Uşak Barosu Başkanı Kazım Kargı ise sempozyumu daha önce planladıklarını kaydederek, yoğun gündeme rağmen davete icabet eden katılımcılara teşekkür etti.

Hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, insan hakları ve demokrasinin herkesin ortak paydası olduğunu kaydeden Kargı, nereden gelirse gelsin adaleti yıpratıcı tutumların yanlış olacağını dile getirdi.

Kargı'nın gündem nedeniyle ulusal basının da sempozyuma yoğun ilgi gösterdiğini, Uşak'ın tanıtımı açısından bu durumdan son derece mutlu olduklarını ifade etmesi, salonda gülüşmelere neden oldu.


AA