Libya’nın yeni sahipleri, Fizan’a kaçtığı sanılan Kaddafi’yi canlı yayında yargılama kararı aldı. Kaddafi eğer suçlu bulunursa, kapalı kapılar ardında kurşuna dizilecek. Eski rejimle Ulusal Konsey askerleri arasındaki çatışmalar ise Ramazan Bayramı nedeniyle düşük yoğunluklu olarak sürüyor. Muhalifler, Kaddafi’ye bağlı şehirleri dün şöyle uyardı: “Teslim olmazsanız, cumartesi operasyon var.”

LİBYA’nın kontrolünü büyük ölçüde ele geçiren Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), Muammer Kaddafi’nin yakalanmasına odaklandı. Libyalı isyancılar, eğer yakalanırsa, Kaddafi’nin yargılanmasını, Mısır’da Hüsnü Mübarek’e yapılana benzer bir şekilde, kamuya açık olarak gerçekleştirecek. Devrik lider, canlı yayında yüz milyonlarca izleyicinin gözleri önünde, hakkındaki suçlamaları dinleyecek ve savunmasını yapacak.

Sunday Times Gazetesi’ne konuşan Libya’nın yeni Adalet Bakanı Muhammed el-Alagi, Kaddafi’yi objektif bir şekilde kendilerinin yargılamak istediklerini söyleyerek, eski liderin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesinin söz konusu olmayacağını vurguladı. El-Alagi ayrıca, suçlu bulunması hâlinde Kaddafi’nin, bu kez kamuoyuna teşhir edilmeden, kurşuna dizilmek suretiyle idam edileceğini söyledi.

Bakan El-Alagi, katliamların baş sorumlusu olan Kaddafi ve oğulları dışındaki eski yetkililerin, “büyük bir ihtimalle” serbest kalacaklarını da ekledi.

Kaddafi avı sürüyor

Bir haftayı aşkın bir süredir saklanan Kaddafi’nin izine hâlâ rastlanamadı. İngiliz Sky News’ın haberine göre Kaddafi’nin öldürüldüğü söylenen oğlu Hamis’in 17 yaşındaki koruması, Kaddafi’nin geçen cumartesi saat 01.30 civarında Trablus’taki bir yerleşimde Hamis’le görüştüğünü, bu buluşmaya daha sonra kızı Ayşe’nin de katıldığını anlattı. İddiaya göre Kaddafi buradan, bir cipe binerek çöl kasabası Fizan’a gitti. Kaddafi’nin saklanıyor olabileceği varsayılan kasabalarından bir diğeri ise Bin Velid. Trablus’un suyunu kesen Kaddafi, NATO’ya göre birliklerini hâlâ yönetebiliyor.

Sirte çevresinde çatışmalar sürüyor. UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil, Kaddafi yanlısı kentlere “nihai operasyonu” düzenlemeden önce eski rejim yanlılarına son bir şans tanıdıklarını ifade ederek, “Fırsat kapısının Ramazan Bayramı’nın sonuna kadar açık kalacağını, hâlâ barışçı çözüm bulunamaması halinde, cumartesi günü askeri seçeneğe başvurulacağını” söyledi.

Eşekli devrim mesajı

Muhalifler önceki gece Trablus’ta gösteri düzenlerken, Ras Lanuf’ta bir eşeğin üzerine Kaddafi’nin yaptığı darbeye atfen “69 Devrimi” yazıldı. Kaddafi devrilmese, yarın “devriminin” 42. yıldönümünü kutlayacaktı.