Yargıtay başkanı Nazım Kaynak Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile Türkiye Adalet Akademisi işbirliğinde Yargıtay Tetkik Hakimlerine düzenlenen Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tanıtım Semineri'nde gazetecilerin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanması ve yargı gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Kaynak, bir gazetecinin Genelkurmay eski Başkanı'nın tutuklanmasını nasıl değerlendirdiğine yönelik soruya, "Mahalli mahkemelerin çalışma tarzları ile ilgili olarak şu safhada yargılaması devam eden bir hususta herhangi bir beyanda bulunmamız doğru olmaz" dedi. Kaynak, bir başka gazetecinin Başbuğ'un tutuklanmasında görevli mahkemenin sivil mi askeri mi olması gerektiğine yönelik bir başka soruya ise, "O konu tartışılır. Değişik ortamlarda tartışılır. Dosya sonuç itibariyle Yargıtay'a geleceği için bir değerlendirme yapmam mümkün değil" yanıtını verdi.

"60 BİN FAZLALIK VAR"
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına yönelik yapılan çalışmaların hatırlatılması üzerine ise Başkan Kaynak şöyle konuştu:

"Biz göreve başladığımız Mayıs ayından sonra yapmış olduğumuz plan doğrultusunda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yılbaşı itibariyle sonuçları aldık. Sonuçlarda Yargıtay'da ortalama ayda 60 bin civarında fazlalıkla gidiyoruz. Bu sebeple bu çalışma temposunda bu performansla bir sene içerisinde hukuk dairelerindeki dosya sayısını bitirmek planındayız. Ceza dairelerindeki dosyalara gelince onun da 2 sene içerisinde biteceğini tahmin ediyoruz. Ancak bu arada yargıyı hızlandırma projelerinden örneğin Çek Kanunu ile ilgili yapılacak bir değişiklik bizim bu dosyaları bitirme ve sona erdirmede daha yardımcı olacaktır. Çekle ilgili olarak Yargıtay'da 200 bin dosya var. Yerel mahkemelerde de 1.5 milyon dolarında dosya var. Bu dosyaların hepsi çıkacak olan kanundan sonra hakimlerin verecekleri karar sonucu mahkemelerin gündeminden düşecektir."

Bölge idare mahkemelerine yönelik bir soruya ise Kaynak Bölge İdare Mahkemelerinin açılmasının Adalet Bakanlığı ve Yüksek Hakimler Kurulu'nun çalışmaları arasında devam ettiğini, kurulduğu taktirde yargının hızlanmasının bir adım daha ileri gireceğini kaydetti. Kaynak Bölge Adli Mahkemelerinin açılmasıyla Yargıtay'ın işinin daha hafifleyeceğini ve tam bir içtihat mahkemesi konumuna geleceğini ifade etti.