İşçi, Memur, BAĞ-KUR Emeklileri Derneği (İMBED) Genel Başkanı Hamdi Öz'ün, kendisiyle diğer emekliler arasındaki aylık farkının ortadan kaldırılması istemiyle açtığı dava reddedildi.

Ankara 5. İş Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına, Öz ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) avukatı katıldı.

Hamdi Öz, Anayasa Mahkemesi'nin, ''emekli aylıklarını düzenleyen bazı yasa hükümlerinin iptali istemiyle Ankara 5. İş Mahkemesi'nin yaptığı başvuruyu reddetmesine'' ilişkin kararının, yerinde olmadığını belirtti.

Öz, talebi uyarınca mahkemenin yargılamaya devam ederek, bilirkişi raporu doğrultusunda karar vermesini talep etti.

SGK avukatı ise Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda davanın reddine karar verilmesi talebinde bulunarak, aksi yönde bir karar verilmesi halinde ise mahkemece yeni bir bilirkişi raporu hazırlatılmasını istedi.

Ankara 5. İş Mahkemesi, davanın reddine karar verdi.

DAVANIN KONUSU

İMBED Genel Başkanı Öz, dava dilekçesinde, 1 Ağustos 1979'da 6092 prim günü ve 9965 gösterge ile emekli olduğunu ve davayı açtığı tarihte 645 TL aylık aldığını, dava tarihinde aynı gün ve gösterge ile emekli olanların ise 900 TL aylık aldığını ifade ederek, emekliler arasındaki bu farkın kaldırılması için yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesine başvurmasını ve emekli aylıklarının belirlendiği bazı kanun maddelerinin iptalinin sağlanmasını talep etmişti.

Emekli örgütleri, emekli aylık artışlarının enflasyona bağlanması sonrasında, özellikle 2000 yılı öncesi ve sonrasında emekli olanların aylıkları arasında büyük fark oluştuğuna dikkati çekerek, bu farkı ortadan kaldıracak ''intibak'' düzenlemesinin yapılmasını istiyordu.

A.A