Yargıtay'da bu yıl "emeklilik furyası" yaşanıyor. Toplam 242 üyesi bulunan Yargıtay'da her yıl ortalama 20 civarında üye emekli olurken, bu yıl bu sayıda patlama oldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından en son üye seçiminin yapıldığı 2008'in Haziran ayından bu yana yaş haddinden emekliye ayrılan üye sayısı 28'i buldu.
35 ÜYE SENEYE EMEKLİ

Halen 46'sı kadın 196'sı erkek toplam 242 üyesi bulunan Yargıtay'da 46-50 yaş arasında 24, 51-55 yaş arasanda 74, 56-60 yaş arasında 79, 61-65 yaş arasında da 65 üye bulunuyor. 65 üyeden yaklaşık 30'unun şu anda emekliliği dolmuş durumda. Geriye kalan 35 üye de önümüzdeki yıl emekliye ayrılacak. HSYK yeni üye seçimi yapmak için çalışmalara başladı. Yargı camiasında hem Yargıtay hem de Danıştay'a üye seçilebilmek için kulis faaliyetleri yoğunlaştı. HSYK tarafından Yargıtay ve Danıştay'a seçilecek olan yeni üyeler, Adalet Bakanlığı'nda düzenlenecek törende mazbatalarını aldıktan sonra yeni görevlerine başlayacaklar. Yeni üyeler daha sonra Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden tarafından çeşitli dairelerde görevlendirilecekler.

SEÇİMİ HSYK YAPIYOR

Yargıtay üyeliğine, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş yargıç hakim ve cumhuriyet savcıları ile bu meslekten sayılanlar arasından HSYK tarafından seçim yapılıyor./yeni şafak