Karadeniz'deki petrol çalışmalarıyla ilgili ise Yıldız, "Sabırlı olmamız isteniyor. Ben de varsa bulucağız diyorum. Yoksa bulamayız" dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği'nin birlikte organize ettiği ''2023 Türkiye Vizyonunda Kayseri Turizmi'' konulu toplantıya katılmak üzere geldiği Kayseri'ye giden Enerji Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerle sohbet etti.

Bakan Yıldız, önceki gün kendisini telefonla arayan Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı George Papakonstantinou'nun "zor durumdayız" diyerek 'doğalgaz talep etmesi üzerine Yunanistan'a günlük 1,5 milyon metreküp doğalgaz göndermeye başladıklarını söyledi.

Bedava vermiyoruz Desteğin soğuklar geçene kadar süreceğini kaydeden Yıldız, "Parasını düşünmedik. Ancak bedavana vermiyoruz. Parasını sonradan ödeyecekler. Yunanistan'ın daha önce bize 300 milyon dolar gaz borcu vardı. Bunu geçen ay ödedi. İnsanı bir davranışta bulunuyoruz ama yardım yapmıyoruz. Başka ülkelerden de ısınamadığını söyleyenler de varsa gelsin gazımız bize yettikçe onlara da yardım ederiz" dedi. Enerji kalemlerini dünyadaki bir takım ülkelerin aksine kardeşlik için kullanmak istediklerinin altını çizen Yıldız, Suriye'nin de siyasetini sevmediklerini ancak elektrik verdiklerini hatırlattı. Yıldız, "Aynı şekilde Güney Kıbrıs'a da elektrik veriyoruz" diye konuştu.

KARADENİZ'DE PETROL VARSA BULACAĞIZ

Bakan Yıldız, petrol aramaları ile ilgili olarak Karadeniz'de petrol varsa Türkiye'nin bunu mutlaka bulacağını söyledi. Bu sebeple çalışmaları sonlandırmayacaklarını ifade eden Bakan Yıldız, "Karadeniz'de 7 tane sondaj yapıldı. Buna rağmen BP, Petrobras gibi dünya devleri Karadeniz'den vazgeçmeyeceklerini söylüyor" dedi. TPAO'nın da bölgede arama yaptığını ifade eden Yıldız, "TPAO ortak ve müstakil aramalar yapıyor. Şu an Karadeniz'in yer altı jeolojisi çıkarılıyor. Sabırlı olmamız isteniyor. Ben de varsa bulucağız diyorum. Yoksa bulamayız." diye konuştu.

2 ÜLKEDEN DAHA ALACAĞIZ

Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji maliyetlerini azaltmak için doğalgaz aldıkları ülke sayısında çeşitliliğe gideceklerini açıkladı. Halihazırda İran, Azerbaycan, Rusya, Nijerya ve Cezayir'den doğalgaz satın aldıklarını ifade eden Yıldız, iki yeni ülke ile daha doğalgaz anlaşması yapacaklarını söyledi. Artan doğalgaz ihtiyacı sebebiyle depolama kapasitesini de 5 yıl içinde iki katına çıkaracaklarını açıklayan Yıldız, satın alınan doğalgazın Türkiye'ye yettiğine ve temin de bu sene pek sıkıntı yaşanmadığına dikkat çekti.