İZMİR'in Alsancak semtinde 19 gün önce yalnız yaşadığı evinde başına sert bir cisimle vurularak öldürülen 70 yaşındaki Necibe Orhon'un, yardım severliğinin kurbanı olduğu ortaya çıktı. Polisin araştırmalarında kadının, ölen oğlunun adını kullanarak kendisine yaklaşan ve her cuma evine gelerek harçlık alan zihinsel engelli A.Y. tarafından öldürüldüğü belirlendi. Evinde olay sırasında üzerinde bulunan kanlı elbiseler de bulunan 34 yaşındaki A.Y.'nin suçunu itiraf ettiği öğrenildi.
Alsancak Plevne Caddesi'nde Gümüş Divan Apartmanı'nın 3'üncü katındaki dairede 7 Kasım 2008 tarihinde meydana gelen olay, İstanbul'da bulunan Dr. Şener Orhon'un yalnız yaşayan annesi Necibe Orhon'a iki gün telefonla ulaşamayıp komşularından yardım istemesiyle ortaya çıkmıştı. Necibe Orhon'un oturduğu daireye giden komşusu Rakela Avcı, tokmağından tuttuğu kapının açık olduğunu anlayıp içeriye girince, kadının cesediyle karşılaşmıştı. Polis ekiplerinin evdeki araştırmasında Necibe Orhon'un, başına ilk belirlemelere göre sert bir cisimle peşpeşe vurularak hayatını kaybettiği belirlenmişti. Necibe Orhon'un cenazesi, Alsancak Hocazade Cami'nde kılınan namazın ardından Muğla'nın Milas ilçesindeki aile mezarlığında toprağa verilmişti.

150 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU

Olayla ilgili evde yaptıkları araştırmaların ardından polis ekipleri, kapının zorlanmadan açılmasından dolayı soruşturmasını Necibe Orhon'un tanıdığı kişiler üzerine yoğunlaştırdı. Tanımadığı kişilere kapısını açmadığı bildirilen kadının evine girebilen yaklaşık 150 kişinin tek tek ifadelerine başvuruldu. Bu kişiler arasında sık sık değiştirdiği 26 temizlik görevlisinin de bulunduğu öğrenildi.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ

Polisin bu yöndeki araştırmaları sırasında her hafta evine gelen zihinsel engelli A.Y.'nin kimliği de tespit edildi. Necibe Orhon'un, 1997 yılında kanserden hayatını kaybeden DYP Eski İl Başkan Yardımcısı oğlu Taner Orhon'un sık sık yanına gittiğini ve kendisine yardımda bulunduğunu söyleyen A.Y.'ye, her hafta cuma günleri 5 YTL harçlık verdiği belirlendi.
Örnekköy semtindeki Zihinsel Engelliler Okulu'na devam eden A.Y., ifadesi alınmak üzere götürüldüğü Cinayet Büro Amirliği'nde suçunu itiraf etti. A.Y.'nin olay günü, okuluna gitmeyip Kültürpark alanına gelerek bir süre dolaştığı ardından da yakındaki Necibe Orhon'un evine gittiği saptandı. Evde bir süre kalan katil zanlısı A.Y.'nin, masa üzerindeki bozuk paraları almaya çalışırken kendisini farkederek tepki gösteren, hakaret eden ve bir daha evine gelmemesini isteyen Orhon'a sinirlendiği, bu sırada eline geçirdiği sert bir cisimle de başına defalarca vurduğu ortaya çıktı.

CENAZESİNE DE KATILMIŞ

Olaydan sonra kaçarak evine giden A.Y.'nin ilk olarak annesine kavga ettiğini söylediği ardından da cinayet işlediğini itiraf ettiği öğrenildi. Evindeki aramalarda bulunan A.Y.'nin olay günü üzerindeki kanlı elbiseleriyle ayakkabısı, kan testi için labaratuvara gönderildi. Bu arada ifadesinde, yaşlı kadının cenazesine de gittiğini söyleyen A.Y.'nin işlemlerin ardından adliyeye sevkedileceği bildirildi.

DHA