Askeri Mahkeme, GATA"da görevliyken arkadaşlarıyla birlikte rüşvet karşılığı çürük raporu veren Tabip Yarbay Habil Tunç"a, raporlar karşılığında 38 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

"Örgüt kurmak ve yönetmek"ten de 3 yıl 4 ay ceza alan Yarbay toplam 41 yıl 8 aya mahkûm oldu.

1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, "menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek" suçlarından aralarında subayların da bulunduğu 40 sanığı, 25 gün ile 41 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Konya"da askerlik görevini yapan Aytaç Tunç adlı erin, 2006 yılında izne geldiği sırada Haydarpaşa GATA Hastanesi Ortopedi Bölümü"ne hiç gitmediği halde buradan hava değişimi için rapor aldığı gerekçesiyle açılan soruşturma sonunda 53 sanık hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak veya örgüt üyelerine yardım ve yataklık", "menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek ve bu suça iştirak" gerekçeleriyle açılan dava dün sonuçlandı.

Soruşturmada Yarbay Tunç ile diğer askeri sanıkların üç ayrı alanda rapor verdikleri belirlendi. Hava değişimi, sevk tehiri ve çürük için hazırladıkları raporların karşılığında bin liradan 25 euroya kadar değişen miktarda rüşvet aldıkları anlaşıldı.

Yarbaya 23 kez hapis

Mahkeme, o dönemde GATA"da tabip olan Yarbay Habil Tunç"u, 23 kez "menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek" suçundan toplam 38 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Yarbay Tunç"a, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan da 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Tunç"un, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılması, aldığı paraların da müsaderesi kararlaştırılırken, Tunç hakkında, "yakalama kararı" verdi.

Ceza yağdı

Emekli Yüzbaşı Mehmet Olgun da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçunu işleyen sanığın eylemine iştirak etmek suretiyle suç işlemek" suçundan 2 yıl 6 hapisle cezalandırıldı. Astsubay Esen Çolak da aynı gerekçelerle 3 yıl 10 ay, astsubay Serkan Güneri de 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Neşe Başer"e de "örgüte üyeliği, bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan, 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Dr. Şaban Sebit"e de "askerlikten kurtulmak için hile yapmak suçuna iştirak"ten 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Asker olan sanıkların Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılması da kararlaştırıldı. Davanın diğer 34 sanığına da 25 günden başlayan çeşitli hapis cezaları verildi. 11 sanık için ise bu suçları işlediklerine dair yeterli delil elde edilemediğinden beraatlarına karar verildi. Yakalanamayan Ömer Faruk Kaya ile Umut Tavukçu"nun dosyaları ise ayrıldı. Bu kişilere "menfaat karşılığı sahte çürük raporu" verdiği öne sürülen Tabip Yarbay Habil Tunç ile Astsubay Esen Çolak da ayrılan dosyada yine birlikte yargılanacak. Hürriyet