Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilçelerimizden Genel Merkezimize kadar tüm örgütümüzle 1 milyondan fazla engelliyi etkileyecek olan haksız uygulamalara dur diyoruz! Diyen CHP Aydın Gençlik Kolları yaptıkları açıklamada şunları söyledi: ‘’Cumhuriyet Halk Partisi olarak kurulduğumuz günden bugüne her zaman haksızlığa uğrayan, mazlum toplum kesimlerinin yanında olduk.

Bugün de 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda yapılan değişikliklerle engellilerin haklarında yapılan olumsuz düzenlemelere ve yaratılan sorunlara karşı sonuna kadar duracağımızı belirtmek istiyoruz. İş bulmada, iş hayatında, eğitim hayatında eşit yurttaşlık haklarından yararlanamayan, etkin sağlık hizmeti alamayan, %40’ın altına çekilen maluliyet oranı nedeniyle engelli bile sayılmayan engelli insanlarımız sosyal hayata katılamamakla birlikte toplumun dışına itilmekte. Tüm bu sorunlar yetmiyormuş gibi 2013 ve 2014 yıllarında yapılan değişikliklerle onbinlerce engelli ve yaşlıya verilen devlet destekleri kesildi. Yasa değişikliğine göre, ihtiyaç sahibi yurttaşın engelli/yaşlı aylığı alabilmesi için artık bireyin kendi geliri yerine, aile ve akrabalarının toplam gelirlerine bakılıyor.

Bu durum, sosyal devlet anlayışının yanı sıra insan haklarına ve insan onuruna aykırıdır. Aile içi sorunlara bile yol açabilmektedir. Aynı zamanda 2828 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle de kendi ihtiyacını gideremeyen yaşlı ve engellilere bağlanan aylıklar kesilmekle birlikte şimdiye kadar yapılan ödemeler de icra ve davalarla geri alınmaya çalışılmakta. Ülkemiz kanunlarına göre Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortasız hiç kimse yoktur.

Ancak, engelliler SGK’dan almaları gereken tekerlekli sandalye, akülü sandalye, işitme cihazı, beyaz baston ve protez – ortez ihtiyaçlarını yardım kuruluşları, yardımsever vatandaşlar, Amerikan Kilisesi ve mavi kapak kampanyalarıyla karşılamaktadırlar. Bu, sağlık hizmetinden yararlanılamadığının açık kanıtıdır.

Ayrıca bu şekilde yardımlarla sağlık hizmeti alınması, hizmetin zamanında alınmasını engelleyerek engellilerin mağduriyetlerini daha da arttırmakta ve insanlık onurunu zedelemektedir. Engelli olmayan bireylerin de sağlık hizmetlerinden etkin ve zamanında yararlanamadığını biliyoruz.

Tedaviyi engelleyen başta sağlık uygulama tebliği olmak üzere sağlık hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele etmeye söz veriyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak insan haysiyetini, insan haklarını, sosyal devlet anlayışını, adaleti yok sayan bu düzenlemelere son verilerek bireyi esas alan düzenlemelerle engelli maaşı ve evde bakım ödemelerinin yapılması, açılan icra davalarından feragat edilmesi için tüm gücümüzle mücadele vereceğimizi belirtmek isteriz.

Tüm yurttaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlarımızla yan yana durmaya davet ediyoruz’’ denildi.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!