Çevredeki çiftçiler ve çevreciler, yaralı kızıl şahinin kurtarılması için seferber oldu. Kemirgenleri, tarla farelerini ve zararlı böcekleri yediğinden, çiftçilerin en büyük dostlarından olan şahinlerin etlerinin yenmemesine rağmen, hedef tahtası gibi görülmesi nedeniyle zaman zaman Söke Ovası"nda biniçsiz kişiler tarafından vuruluyor.
Söke Ovası"nda çiftçilik yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyesi Abdullah Kavak tarafından yaralı olarak bulunan kızıl şahin için EKODOSD uzmanları Kuşadası"ndan Söke"ye gitti. Yapılan araştırmada kızıl şahinin sağ kanadından vurulduğunu belirlendi. Söke Ovası"nda bulunan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü"nde ilk tedavisi yapıldı. Müdür yardımcısı Adnan Süllü, merkezlerinde bulunan uzman bir kişi tarafından tedavisinin devam edebileceğini söyledi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, avını bin metre yükseklikten görebilen kızıl şahinin kendisini vuran kişiyi göremeden vurulduğunu belirterek, kısa sürede iyileşerek tekrar özgürlüğüne kavuşmasını beklediklerini söyledi. Kızıl şahinlerin tüm gündüz yırtıcıları gibi tek eşli olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Yılda sadece bir kez kuluçka yaparlar. Yumurta sayısı 2-4 arasında değişir. Dişi Mart sonu-Nisan ortası döneminde yumurtlar. Kızıl şahinlerinin temel besinlerini tarla fareleri, yer sincapları, tavşanlar, kertenkele, keler ve yılanlar gibi sürüngenler oluşturmaktadır. Yükselirken çok nadir olarak kanat çırpar. Isınan hava akımlarını kullanarak ve daireler çizerek avını ya da yaşam alanını daha rahat görebilmek amacıyla yükselir. Avını genellikle uçuşta arar ve görür görmez kanatlarını kısıp dalışa geçer. Av ararken zaman zaman havada rüzgara karşı asılı kalır ve yeri gözler. Kızıl Şahinler günde 3-4 fare yer. Çok üreyen tarla fareleri yılda 25 yavru yapar. Eğer bir kızıl şahin öldürülürse, tarlada 100 fare fazla ürer. Kızıl Şahinler, yaşam alanları olan doğal ekosistemlerin yokedilmesi, ticari amaçla tutulmaları, tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle zehirlenmeler ve av kuşlarını azalttığı inancıyla bilinçsiz avcılar tarafından vurulması gibi nedenlerle yaşamları sürekli tehdit altındadır. Bu yırtıcı kuşların nesillerin devamı için, Avcılık kulüplerinin bilinçlendirme çalışmalarını sürdürmeleri ve kendilerine çok yararlı olan şahinler için çiftçilerin daha duyarlı olmaları gerekir” diye konuştu.