Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Mühendisliği ile Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde görevli iki öğretim üyesi, nano teknoloji kullanarak, çinko ve gümüş karışımlı antibakteriyel kumaş üretti.

Bu kumaş yaraları iyileştiriyor. Evet yanlış anlamadınız. Denizli Pamukkale Üniversitesi'nden iki öğretim görevlisi bunu başardı.

Üretilen kumaşın daha da geliştirilerek insan vücudundaki yaraların daha çabuk iyileşmesinde kullanılması amaçlanıyor.

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karakuş ve Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel İkiz, bir yıldır yaptıkları araştırmanın ve çalışmanın ardından yara tedavisinde kullanılması için tekstil sektöründe çığır açacak yeni bir kumaş türü geliştirdi. Doç. Dr. Karakuş ve Yrd. Doç. Dr. İkiz, “Çinko ve gümüş esaslı mono partiküllerin yara tedavisinde kullanımıö adını verdikleri bir proje başlattı. Projede kapsamında Doç. Dr. Karakuş'un çinko ve gümüş esaslı maddeleri sentezleyerek elde ettiği karışım, Yrd. Doç. Dr. İkiz tarafından, nano teknoloji kullanarak elektrik gücü ile eğirme yöntemi sayesinde kumaşa işlendi. Yapılan son çalışmalarda çinko ve gümüş partikülleri işlenen kumaşın, mikroplara karşı antibakteriyel özellik kazandırıldığı ortaya çıktı. İki öğretim üyesinin geliştirdiği antibakteriyel kumaşın yapılan testlerinde mikroplara karşı koruma özelliği taşıdığı, ancak biraz daha geliştirilmesi gerektiğini belirtildi.