Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Uyar, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde bir otelde düzenlenen 8. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi'nde sunum yapmak üzere Antalya'ya geldi.
Burada gazetecilere açıklama yapan Doç. Dr. Fatih Uyar, yaz aylarının yaklaşmasıyla gündeme gelen bazı diyetlerin, insan sağlığına zararlı olduğunu ifade etti.
Yanlış beslenmenin ortaya çıkardığı çok sayıda hastalık olduğunu, bunlardan birinin de tip 2 diyabet olduğunu anlatan Fatih Uyar, ''Aklınıza gelebilecek, ölümle sonuçlanan kronik hastalıkların çoğunluğu beslenme kaynaklı. Bugün araştırmalar kanserin de temelinde yanlış beslenmenin olduğunu, yanlış gıdaları yanlış şekilde tüketmenin olduğunu vurguluyor'' diye konuştu.

KAS DEĞİL YAĞ DOKUSUNDAN KİLO VERİLMELİ
Bazı gazete haberleri ve internette yayınlanan her diyete uyulmamasını isteyen Yrd. Doç. Dr. Uyar, şöyle devam etti:
''Yıllarca yanlış programlara uyup, yıllar sonra doğruya başvurduklarında insanları eski hallerine getirmek için çok uğraşıyoruz. Bozulmuş bir metabolizmayı toparlamak, yeniden kilo verdirmek ya da aldırmak çok zor. Kısa sürede çok düşük kalorili yapılan diyetler gerçekten teoride bir kilo kaybına sebebiyet verir. Biz kas dokusundan değil, yağ dokusundan kilo verilmesini istiyoruz. Tersi olursa yavaş yavaş insanlarda unutkanlık, dikkat dağınıklığı, hafıza kaybı gibi sıkıntılarla sonuçlanacak şeyler oluşur. Şok bir diyet yapan insanda ilk bir haftanın sonunda verilen kilolar sıvı kaybıdır. Ondan sonra kastan erimeye başlar. Protein diyetleri mesela... Protein diyetlerde karbonhidrat kaynağı olmadığı için vücut protein kaynağından tüketmeye başlar. Protein kaynağı metabolizmanın dönmesi için herşeyin temel yapı taşını oluşturur. Bu da çok hızlı şekilde metabolizmanın baştan sona bozulmasına neden olur.'