Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Kriz bittiğinde girişimci yanlış yerdeyse hiçbir ilerleme kaydedemez' dedi. Eskişehir'de bazı açılış ve törenlere katılan Ergün, Vali Mehmet Kılıçlar'ı ziyaret etti. Ergün, ziyaret sırasında, Eskişehir'in ülkenin önemli bir sanayi merkezi durumunda olmasına karşın dışarıdan böyle görünmediğini kaydetti.

GİRİŞİMCİ RUH VAR

Ülkedeki bazı illerin coğrafi konumlarının dezavantaj oluşturmasına rağmen müteşebbis güçlerin söz konusu illeri rekabette yukarılara taşıdığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu: 'Buradaki girişimci ruh, kentin, ülkenin önemli sanayi merkezi olmasında rol oynadı. İki üniversitenin bulunması, teknoparkların olması ve ar-ge faaliyetlerinin yaygınlaşması ilin rekabet gücünü günden güne artırıyor.

DURUŞ YERİ ÖNEMLİ

Küresel krizin etkileri devam ederken kentteki girişimci ruhun sürmesi, krizin etkilerini azaltıyor. Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmeyecek, mutlaka bir gün sona erecek."

"Kriz sona erdiğinde girişimcinin durduğu yer çok önemli" diyen Ergün şu noktalara vurgu yaptı: " Kriz bittiğinde girişimci yanlış yerdeyse hiçbir ilerleme kaydedemez. Kriz döneminde önemli adımlar attık. Sanayici üzerindeki istihdam, vergi yüklerini azaltan, vergi indirimleriyle iç piyasayı canladıran, rekabet gücüne katkı sağlayan, sektörlerin çarkının dönmesine imkan sağlayan düzenlemeleri devam ettirdik.'

Gücümüze güveniyoruz

"Bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimleri yaptık. Böylece sektörlerdeki istihdam kaybını önleyerek, çarkların dönmesine katkı sağladık" diyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün sözlerini şöyle tamamladı: "Fabrikalar, yatırımlar özel sektör tarafından yapılacak. Eskiden patiska ve ayakkabı fabrikalarını devlet kuruyordu. Çünkü, girişimci gücümüz, sermaye birikimimiz, teknoloji birikimimiz yeterli değil. Artık, devlet bunların hiçbirini yapmayacak. Şeker fabrikasından, uçak ve otomobil fabrikasına kadar hepsini kuracak girişimci gücümüz var' diye konuştu.

İşadamlarımız çok dinamik

'Bugün yatırımcılar, iş adamları bizi peşinden sürüklüyor' diyen Ergün, işadamlarının dünyanın birçok yerinden fuarlar açıp ürünlerini sergilediğini, ortaklıklar kurup, yatırım yaptıklarını ve fabrikalar açtıklarına değindi. Ergün, "Türkiye'ye ilerletecek olan girişimcinin dinamikliğidir. Faiz düşüşleri, primlerde 5 puanlık indirimler,işveren payının hazine tarafından karşılanması gibi teşvik edici unsurları devreye sokmamız bu büreçte etkili oldu" diye konuştu./yeni şafak