Hayattayken Gülizar Durmaz"ın sağlık işlemleriyle ilgilenen oğlu Selahattin Durmaz (31), AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesinin Konya Numune Hastanesinde yaklaşık bir yıl önce ameliyat olduğunu ve bu ameliyatta sağ taraftaki tümörlü böbrek yerine sağlam olan sol böbreğinin alındığını ve bir "sağlık skandalının" yaşandığını söyledi.

Başkent Üniversitesi Konya Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan ameliyatta annesinin sağlam böbreğinin alındığının ortaya çıktığını anlatan Durmaz, daha sonra Ankara Yüksek İhtisas Hastanesinin de yapılan yanlışı teyit ettiğini vurguladı.

Hastalığının ilerlememesi için hayattayken annesinin böbreğinin bir kısmının alındığını dile getiren Durmaz, şunları kaydetti: "Annem yapılan yanlıştan sonra sağlığı hiç düzen tutmadı. Doktorlar sürekli tümörün sıçrama ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyorlardı. Çünkü tümör kötü huyluymuş. Annem son günlerinde öksürmeye başladı. Hemen Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine götürdüm. Burada kemoterapiye girdi. Yaklaşık 3 ay önce böbrekten akciğere sıçrayan kanserden öldü. Yapılan yanlışı ilk öğrendikten sonra Savcılığa ve Sağlık Bakanlığına konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştum. Son durumu da bildirdim. Savcılığın iddianameyi hazırlamasını bekliyoruz." Durmaz, annesinin çok istemesine rağmen davanın sonunu göremediğini belirterek, "Annemin zaten dünyada hiç yüzü gülmedi. Babamı iş kazasında kaybetmiştik. Ağabeyim de öldürüldü. Bundan sonra hiçbir şey annemi geri getiremez. Ancak söz konusu doktorun başkalarına zarar vermemesi için bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağım" dedi.

Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde Gülizar Durmaz"ın tedavisiyle 3 ay ilgilenen doktor, böbrekten akciğere sıçrayan ve burada yayılan kanser nedeniyle hastanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

-İDARE MAHKEMESİ İTİRAZI RET ETTİ-
Ameliyatı yapan doktor hakkında soruşturma açılmasına karar veren Selçuklu Kaymakamlığının raporunda iseşöyle deniliyor: "Konya Numune Hastanesinde görevli Üroloji Uzmanı Op. Dr. İ.N, hakkında Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi tarafından düzenlenen ön inceleme rapor ve eklerinin incelenmesi neticesinde; Opr. Dr. İ.N"nin Gülizar Durmaz isimli hastanın sağlam olan sol böbreğini alarak bu organın işlevinin yitirilmesine ve sağ böbreğinin de tümörlü olması nedeniyle sağlığının bozulmasına sebebiyet verdiği anlaşıldığından soruşturma izni verilmesine 4483 Sayılı Kanunun 6/2 ve 7/2 maddeleri gereğince karar verildi." Hakkında soruşturma izni verilen doktor İ.N"nin bu karara itiraz ettiği, talebinin ise Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildiği öğrenildi.

Durmaz ailesinin avukatı, gelişmeleri izlediklerini ve savcının olay hakkında iddianamesini hazırlamasını beklediklerini söyledi.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-
Konya"da 5 çocuk annesi Gülizar Durmaz"ın, yaklaşık bir yıl önce ameliyat edildiği Konya Numune Hastanesinde tümör tespit edilen böbreğinin yerine yanlışlıkla sağlam böbreğinin alındığını iddia eden ailesi, Savcılığa ve Sağlık Bakanlığına başvurmuştu.

Gülizar Durmaz ve ailesi, Konya ve Ankara"da iki ayrı hastanede muayene edildiğini, tümör bulunan sağ böbreği yerine ameliyatta sol böbreğinin alındığının tespit edildiğini öne sürmüştü.