Başınız ağrıyor, burnunuz akıyor ve genziniz yanıyorsa dikkat siz de sinüzit olabilirsiniz. Genellikle nezle ya da grip belirtileriyle karıştırılan sinüzit hastalığı kişinin yaşam kalitesini düşürmekte ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlara sebep vermektedir. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ömer Cenker Ilıcalı, sanıldığının aksine soğuk havaların sinüzitle ilişkisi olmadığını, sadece vücut direncini düşürerek sinüzite yakalanma riskini arttırdığını ifade ediyor.

Türkiye’de her yıl 15 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini belirten Ilıcalı, hastalığın genellikle üst solunum yolları enfeksiyonları sonrasında ortaya çıktığını bildirdi. Siz de birçok kişi gibi başınız sıklıkla ağrıdığı için doktora görünme ihtiyacı bile duymadan, “benim sinüzitim var” teşhisini koymuş olabilirsiniz. Aslında, bilinenin aksine, sinüzitin en temel belirtisi çoğu zaman baş ağrısı değildir. Israrla teşhis koymak isteyenlere ipucu verelim: Bir haftadan uzun süren nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzittir diyebiliriz.

Sinüzit, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Akut sinüzit antibiyotik, grip ilaçları, okyanus suları ile burun lavajı gibi basit tedaviler ile düzelmektedir. Alerjik bünyesi olan hastalarda bu tedaviye ek olarak alerji ile ilgili ilaçlar da eklenebilmektedir. Kronik sinüzit ise belirtilerin 3 aydan daha uzun sürdüğü, burun akıntısı, yüz ağrısı, baş ağrısı, gece öksürük atakları, halsizlik, ağız kokusu gibi çeşitli belirtiler ile seyreden bir hastalıktır. Kronik sinüzit tedavisinde, gerekirse cerrahi müdahalelere de başvurulabiliyor.

Sinüzit, tedavi edilmediği takdirde, yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, kafaiçi komplikasyonlara kadar varabilen ciddi sorunlara yol açmaktadır. Yukarıda sayılan belirtilerden biri ya da birkaçına sahipseniz, vakit kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmenizde fayda var.