Mugaddem, Tahran'daki olaylara ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bozgunculara müsamahalı davranma dönemi bitmiştir. Bundan sonra bu tür olaylara katılanlara karşı kesin ve çok sert önlemler alınacak" dedi.

Polisin olaylara yaklaşımının suistimal edildiğini savunan Mugaddem, halkın can ve mal güvenliğini sağlamakla görevli olduklarını, bu konuda toleranslı davranamayacaklarını söyledi.

Mugaddem, olay günü göstericileri sükunete davet eden Tahran Emniyet Müdürü Azizullah Recepzade'nin de aralarında bulunduğu 120 polisin yaralandığını kaydetti.

Gözaltına alınanlarla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü belirten Mugaddem, yargı erkinin de olayı daha ciddi ele aldığını ifade etti.

Olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 500 kişiden bazılarının ilk sorgularının ardından serbest bırakılmış olabileceğini kaydeden Mugaddem, istihbarat ve diğer ilgili birimlerin de bazı kişileri gözaltına aldığını söyledi.

"TEPKİLER SÜRÜYOR"

Bu arada devlet televizyonu, olayları kınamak için dün 17 eyalette milyonlarca kişinin katılımıyla yapılan protesto gösterilerinin görüntülerini dönüşümlü olarak yayımladı.

Haberde, "Kerbela şehitlerinin yasının tutulduğu bir günde olay çıkaranlara karşı halkın öfkesinin sürdüğü ve bugün de ülke genelinde gösteriler düzenleneceği" belirtildi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Yargı Erki Başkanı Ayetullah Muhammed Sadık Laricani'nin yanı sıra çok sayıda siyasi lider olayı kınayan açıklamalarda bulunmuştu.

"Merce-i Taklid" olan Büyük Ayetullahlar Nuri Hamedani, Mekarim Şirazi, Cevad Amuli, Cafer Subhani de ayrı ayrı yayımladıkları bildirilerde olaydan duydukları rahatsızlığı belirterek, yargıdan görevini yapmasını talep etti.

"Olayda, halkın inanç ve hassasiyetlerinin doğrudan hedef alınmasının yarattığı rahatsızlıktan dolayı uzun bir aradan sonra ilk kez en üst düzeydeki siyasi ve dini liderlerin açıklamada bulundukları" yorumları yapılıyor. /sabah