Dünyada en önemli sağlık sorunlarından birine neden olan ve her 13 saniyede bir kişinin ölümüne sebep olan sigaranın yangınların da ana nedeni olduğu bildirildi. Aydın İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılan istatistiki çalışmada yangınların yüzde 95.8'inin sigaradan kaynaklandığı bildirildi. Yangınlara karşı başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak vatandaşları bilinçlendirmek için çalıştıklarını belirten Aydın İtfaiye Müdürü Serdar Adanır, "Maalesef Aydın'da meydana gelen her yüz yangından 95.8'i söndürülmeden atılan sigaradan kaynaklanıyor. İtfaiyeciler olarak bizler de vatandaşları sigarayı bırakmaya çağırıyoruz" dedi.
Bu yıl bahar mevsiminin yağışlı geçmesi nedeniyle tüm bahçelerde otların büyüdüğünü ve zorlu bir sezon için hazırlık yaptıklarını ifade eden Aydın İtfaiye Müdürü Serdar Adanır, bahçe temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşları uyardı. Konuyla ilgili olarak çiftçi temsilciliklerine gerekli uyarıcı yazıları gönderdiklerini ifade eden Adanır, bahçe temizliğinin yasal zorunluluk olduğunu ve bu işlemi yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını duyurdu. Havaların ısınmasıyla birlikte Aydın'da yangınların da başladığını ifade eden İtfaiye Müdürü Serdar Adanır özellikle piknikçilere ateşsiz piknik yapmaları konusunda uyardı.
"SİGARA YANGINLARIN ANA NEDENİ"
Yangın konusunda en büyük sıkıntının sigaradan kaynaklandığını kaydeden Aydın İtfaiye Müdürü Serdar Adanır, Aydın il merkezinde son dört yılda bin 117 yangının meydana geldiğini ve bu yangınların da bin 70'nin sigaradan kaynaklandığını söyledi. Adanır "İnsan sağlığına olan zararının yanında sigara aynı zamanda bir çevre düşmanı.Aydın İtfaiye Müdürlüğü olarak son 4 yıl içerisinde tuttuğumuz kayıtlara göre, bin 117 yangın meydana geldi. Bu yangınların bin 70'si sigara, 24'ü elektrik kontağı ve kısa devre, 20'si de yanık bırakılan ocaklardan kaynaklandığı tespit edildi. Ne olur vatandaşlarımız dikkatli olsun" dedi.
Aydın İtfaiye Müdürlüğü tarafından tutulan kayıtlara göre Aydın İl Merkezi'nde 2004 yılında meydana gelen 198 yangından 191'i sigara, 5'i elektrik, 1'i ocak; 2005 yılında meydana gelen 267 yangından 244'ü sigara, 5 elektrik, 13'ü ocak; 2006 yılında meydana gelen 323 yangından 311'i sigara, 12'si elektrik, 3'ü ocak; 2007 yılında ise meydana gelen 329 yangından 324'ü sigara, 2'si elektrik 3'de ocaktan kaynaklandı.