Ağaçlar belki yerine gelebilir ama bu canlıları bir daha bulamayız. Ormanları sadece ağaç toplulukları olarak düşünmeyip, yaşamlarını burada sürdüren her canlı türünü ayrı ayrı göz önüne almalı, bu faciaların önlenmesi için daha fazla özen gösterilmelidir" dediler.
Türkiye’nin özellikle yaz aylarında batı kıyılarını esir alan orman yangınlarından sadece ağaç topluluklarının yok olmadığını ifade eden uzmanlar, çok sayıda farklı türlerdeki balık ve böcek çeşidinin de yok olduğunu kaydettiler. Bu türlerden yaşama alanı yalnızca o bölge ile sınırlı olan canlı türlerinin de çıkan yangınlarda yok olduğunu kaydeden uzmanlar, "Orman içlerinde bol oksijenli, soğuk köpüklü su kaynaklarında yaşayan balıklar, su omurgasızları ve sucul kuşlar gibi binlerce hayvan çeşidinin yaşam ortamlarını oluşturan su kaynaklarında önemli değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Su kaynaklarında yaşayan ve genellikle soğuk su türü olan canlılar, artan su sıcaklığın etkisiyle toplu olarak ölmekte veya göç etmek zorunda kalmaktadır. Suyun fiziksel özelliklerin yanı sıra kimsayal özelliklerini de etkileyen yangınlardan dolayı yanan ağaç materyalleriyle birlikte suya aşırı miktarda mineral yüklemesi olmakta, bu da su bileşimini değiştirmektedir" diye konuştular.
Yangın esnasında ve söndürme çalışmaları sırasında su yataklarında bozulma ve değişmelerin de görülebildiğini belirten uzmanlar, "Özellikle akarsulara büyük oranda partikül girişi olduğundan bulanıklık artacak, bu da ışığın suya nüfuzunun azalmasına ve balıkların su ortamında yem bulamamasına neden olacaktır. Tüm bu olumsuzluklar balık popülasyonlarında önemli dalgalanmalar ile sonuçlanacak" dediler.