Nazilli Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Müdürü Şeref Özben, baca yangınları ve elektrik nedeniyle çıkan yangınlar konusunda uyarılarda bulundu. Nazilli'de 2009 yılında 9 baca yangını çıktığı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığının tespit edildiği ifade eden Özben, 2010'da ise yılın ilk 10 aylık döneminde Nazilli İtfaiyesi 6 baca yangınına müdahale ettiği belirtti.
Baca yangınlarının en çok Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında meydana geldiği bildirilen Özben, “Ev ve fabrika yangınlarının da çıkış sebeplerinden biri olan baca yangınları çok sayıda insanın karbonmonoksit zehirlenmesine yol açıyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir baca, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı gibi çevre kirliliğini de önlüyor. Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması zorunlu. Yakında Nazilli"de Doğalgaz gelecek. Bu konuda da şimdiden bilgilendirme yapmak istiyorum. Doğalgaz bacalarının yılda bir, fuel oil, mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran, otel, mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor. Nazilli İtfaiyesi, havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek son günleri beklemeden baca temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar itfaiyenin 0256 313 11 11 numaralı telefonundan veya Nazilli Belediyesi Hizmet binasında yer alan İtfaiye Servisi"nden bilgi alabiliyor. İtfaiye, mesken bacalarını da baca başına 25 TL'ye temizliyor” dedi.
2009 yılında 67 ev ve işyeri yangını yaşandığına işaret eden Özben, bunların 9 tanesinin baca yangını diğer 19 tanesinin ise elektrik yangını olması dikkat çekerek, “Nazilli"de yaşadığımız Ev ve işyeri yangınların geneli elektrikli aletler nedeniyle yaşıyoruz. Özellikle evlerde takılı unutulan ve uzun süre kullanılmayan mutfak aletleri, televizyon, soba gibi araçlar yüzünden yangın olayları yaşanıyor. Vatandaşların bu konularda duyarlı olmalarını istiyoruz. Kullanmadıkları elektrikli aletlerin fişini çekerek hem olası bir yangına hem de elektrik sarfiyatına engel olmaları sağlanır. 2010 yılının geçtiğimiz 10 aylık döneminde 35 ev ve iş yeri yangını vakası ile karşılaştık. 2010 yılında yaşanan yangınlarda ise 6 Baca yangınının yanı sıra 18 Elektrik nedeniyle yangın vakası gerçekleşti. Bu oranlara bakacak olursak Nazilli"de elektrikli aletler nedeniyle yangınların yüzde 50"si yaşanmaktadır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.