Başbakan Kevin Rudd, ölenlerin bilançosunun artmasını beklediğini söyledi. Rudd televizyonda yaptığı konuşmada bu felaket karşısında çaresiz kaldıklarını belirtti.

Avustrayalı yetkililerin ifadesiyle ülke tarihindeki en büyük yangınlarla başetmek için on binlerce itfaiye erine ordu birimleri de yardım ediyor.

KUNDAKLAMA ENDİŞESİ

Ormanlık arazide çıkan yangınlar Avustralya'da her yıl meydana gelen doğal bir hadise olmasına karşın, polis yangınlardan bazılarının kundaklama olduğunu düşünüyor.

Yangınlar, Avustralya'nın Victoria eyaletini alarma geçirdi. Aşırı sıcaklara ek olarak güçlü rüzgarların da etkisiyle yayılan yangınlar bazı kasabaları tamamen yok etti.

İtfaiye yetkilileri orman yangınlarının yüzlerce yerleşim bölgesini tahrip ettiğini belirtti.

SICAKLIK 47 DERECE

Orman yangınları önemli miktarda hayvanın da telef olmasına yol açtı. Yangınların etkili olduğu bölgede hava sıcaklıkları 47 dereceyi bulmuştu.

Yangınlardan bazılarının kasıtlı çıkarıldığı haberlerine tepkisi sorulan Başbakan Rudd, 'Toplu cinayet' dışında bunu tarif edecek başka bir ifade bulamıyorum diyerek yanıt verdi.

Avustralya polisinin, iki kişiyi, yangınları kasıtlı çıkardıkları suçlamasıyla göz altına aldığı bildiriliyor.

Avustralya hükümeti ilk etapta 7 milyon dolarlık bir yardım paketi açıkladı, ancak yangından zarar gören yerlerin yeniden inşasının yıllar alacağı düşünülüyor.

İngiltere ve Yeni Zelanda hükümetleri, Avustralya'ya yardım edeceklerini duyurdu. Avustralya Kızılhaçı da yangından zarar gören bölgeler için bağış toplamaya başladı.


HÜRRİYET