Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme helikopteriyle telsiz bağlantısı kesildi. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım helikopterin düştüğünü, enkaza henüz ulaşılamadığını, içinde 2 yabancı pilot, 1 teknisyen, 1 türk pilot ve 1 orman muhafaza memuru olduğunu belirtti. 5 personelin hayatını kaybettiği bildirildi.

Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki Eğridere Mevkii'nde bugün bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Yangına müdahale etmek için Fethiye'de konuşlu KA-32T tipi Rus yapımı yangın söndürme helikopteri de bölgeye sevk edildi. Saat 15.20 sıralarında, yangına müdahale eden ve içinde Türk pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orhan Çelik, iki Rus pilot ve bir Rus teknisyenin bulunduğu helikopter, bilinmeyen bir nedenle Eğridere Mevkii'ndeki Kepez yangın söndürme kulesi yakınlarında düştü.

Helikopterin düştüğünü gören köylülerin haber vermesi üzerine bölgeye keşif helikopteri gönderildi. Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, "Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü'nde çıkan yangına müdahale eden ve soğutma çalışmalarına katılan yangın söndürme helikopteri ormanlık alana düştü. Helikopterde 2 yabancı pilot, 1 teknisyen, 1 türk pilot ve 1 orman muhafaza memuru bulunuyor. " diye konuştu. 5 personelin hayatını kaybettiği bildirildi

DAHA ÖNCE DE YARALI ATLATMIŞ

Öte yandan düşen helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok'un, Antalya'nın Kaş İlçesi'nde 28 Ağustos 2006 tarihinde çıkan bir yangına müdahale ettiği sırada su alırken teknik arıza nedeniyle düşen yangın söndürme helikopterinde bulunduğu ve olaydan yaralı kurtulduğu ortaya çıktı. 2006 yılında düşen helikopterin de KA-32 tipi Rus yapımı söndürme helikopteri olduğu bildirildi.

Çıkan orman yangınının söndürüldüğü, helikopterin de soğutma çalışmaları sırasında düştüğü belirtildi.

2.5 TON SU TAŞIYABİLİYOR

Rus Kamov şirketinin imalatı olan KA-32 tipi helikopter, Sovyetler Birliği döneminde donanma gemilerinde kullanılmak üzere tasarlandı. İki adet rotor olarak adlandırılan ana pervaneye sahip helikopterde, kuyrukta yönlendirme amaçlı ayrı bir pervane bulunmuyor. Rusya her yıl çok sayıda helikopterini çeşitli Avrupa ülkelerine yangın söndürme uçuşlarında kullanmak üzere kiralıyor. Bu helikopterler, taşıdığı kova sistemi ile suyu alarak yangın bölgesine götürüyor. KA-32 tipi helikopter, özel sistemle 2,5 ton su taşıyabiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ:

Motor Tipi: 2 adet Ka-27PL

Motor Gücü: 1645kW

Maksimum Seyir Sürati: 250 km/saat

Menzili: 800 km

Havada Kalış Süresi: 4 saat 30 dakika

Boş Ağırlığı:6 bin 500 kg.

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 12 bin 600 kg.

5 KİŞİDEN KURTULAN OLMADI

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınlarındaki orman yangına müdahale etmek üzere Fethiye'den havalanan ve soğutma çalışmalarına katıldığı sırada bilinmeyen bir nedenle düşen KA-32T tipi Rus yapımı söndürme helikopterin enkazına ulaşıldı. Alev alev yanan helikopterde bulunan Türk pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orhan Çelik, Rus personel Alexander Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ile Sergey Khorokhorin yaşamlarını yitirdi.

Öte yandan yangının, Cehennem Deresi Mevkii'nde 8 ayrı noktada çıktığı ve düşen kiralık helikopterin soğutma çalışmalarına katıldığı ifade edildi. (EAK)