Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de 2003'ten bugüne kadar 400 binin üzerinde yeni şirket açılırken, sadece 80 bin şirket kapandığını kaydetti.

Ergün, TBMM Genel Kurulunda, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun, İş Kurumu-KOSGEB işbirliği ile düzenlenen mesleki eğitim kursları ve girişimcilere verilecek olan hibe desteklerle ilgili gündemdışı konuşmasına hükümet adına yanıt verdi.

Ülke kaynaklarını zenginleştirecek olan kişilerin girişimciler olduğunu belirten Ergün, Türkiye'de her 100 kişiden 4,6 kişi şirket kurarken, ABD'de her 100 kişiden 11,7 kişi, Güney Kore'de de her 100 kişiden 15 kişinin şirket kurduğunu kaydetti.

Bakan Ergün, girişimciliği Bakanlık olarak desteklediklerini belirtti. Türkiye'de 2002'de 30 bin şirket kurulurken, 2009'da 44 bin şirket kurulduğunu ifade eden Ergün, 2003'ten bugüne kadar 400 binin üzerinde yeni şirket açılırken, sadece 80 bin şirketin kapandığını bildirdi.

''Bunlar yatırım, üretim, istihdam demek'' diyen Ergün, KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, sadece yeni girişimciler için destek vermenin yetmeyeceğini, mevcut girişimcilerin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Girişimci olmak isteyenlere, 60 saatlik girişimcilik eğitiminden sonra 27 bin lira para vererek iş hayatına başlamalarının desteklendiğini belirten Ergün, geçen 10 yılda sadece 6 bin kişiye eğitim verilmişken, sadece bu yıl 12 bin kişiye eğitim verildiğini bildirdi.

Bu eğitimleri alanların bir kısmını yeni iş kurmak isteyenlerin, bir kısmını da mevcut şirketlerini geliştirmek, daha iyi yönetmek isteyenlerin oluşturduğunu ifade eden Ergün, ''İş kurmak isteyenlere eğitimlerini aldıktan sonra 27 bin TL'yi hibe olarak veriyoruz. Daha da ihtiyacı varsa 70 bin TL'yi de geri ödemeli kredi olarak veriyoruz'' dedi.

-''TEKNOPARK GİRİŞİMCİLERİNE 100 BİN LİRA''-

Nihat Ergün, ''Yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle, akademisyenler, 'benim yeni bir teknolojik ürün veya teknoloji geliştirecek projem var, bunu ticarileştirmek istiyorum' diyorsa, projesini sunuyor, iş dünyasından oluşan heyetlerden geçiyor, ticarileşmeye müsait olan projelerin teknoparklarda yerini ayırıyoruz; onlara da tamamı hibe olmak üzere 100 bin lira tekno girişim sermayesi veriyoruz. Bazen soruyorlar, bu çocuklar bu parayı batırırlarsa... Biz sırf onları cesaretlendirmek için diyoruz ki; batırırsanız siz batırın. Bunların içinden çıkacak 1-2 tane Türkiye'yi markalaştıracak proje Türkiye'nin önünü açacaktır'' diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye'de risk sermayesini geliştiremediklerini belirten Ergün, riskli olduğu için kimsenin bu projelere destek vermediğini, ancak gençlerin bu projelerine destek vermek gerektiğini söyledi. Ergün, 180 gence bu desteği verdiklerini, 2011 yılında ise 300 gencin projesine destek vereceklerini söyledi.

Nihat Ergün, işbirliği, güçbirliği desteği de verdiklerini belirtti. Şirketlerin işbirliği yapmaya yanaşmadığını, ''küçük olsun benim olsun'' mantığıyla hareket ettiğini dile getiren Ergün, küçük şirketlerin büyük ortaklıklarla büyümesi gerektiğini vurguladı. Ergün, ''Eğer 5 firma biraraya gelip de işbirliği, güçbirliği yaparsa, biz projelerine 500 bin liraya kadar geri ödemeli, 250 bin lira da geri ödemesiz destek veriyoruz'' dedi.

Diğer destekledikleri projeler hakkında bilgi veren Ergün, ürünlerini tanıtanlara 15 bin lira, ''yurtdışında benimle aynı işi yapan şirketlerle kontak kurmak istiyorum'' diyenlere 15 bin lira eşleştirme desteği verdiklerini söyledi. Nihat Ergün, personeline eğitim vermek isteyenlere 10 bin lira, enerji verimliliği projesi üretenlere de 30 bin lira destek verdiklerini kaydetti.

-MECLİSİN ÇALIŞMA TAKVİMİ-

Bu arada, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Danışma Kurulu kararıyla, Genel Kurulun çalışma saatleri düzenlendi.

Buna göre, 4 ve 11 Ocak 2011 salı günleri, 1 saat sözlü soruların ardından gündemdeki tasarı ve tekliflere geçilecek. 5 ve 12 Ocak çarşamba günleri sözlü sorular görüşülmeyecek.

Genel Kurul, 4 ve 11 Ocak salı günleri 15.00-20.00, 5, 6, 12, 13 Ocak günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

A.A.