Artan akaryakıt fiyatları ve gelişen çevrecilik global otomobll satış trendlerini değiştiriyor. Bu yılın ilk 3 ayı itibariyle kompakt sınıfta (C sınıfı) dünyada en çok satan model 257 bin adetle Toyota’nın hibridi (melez motorlu) Prius oldu. Toyota, VW Golf, Ford Focus, Chevrolet Cruze gibi konvansiyonel motorlara sahip modelleri satışta geride bırakırken şimdi de şehiriçinde şehirdışından daha az yakan yeni hibridi Yaris’i üretip Avrupa’da 17.9 bin eurodan başlayan fiyatla satışa sundu. Araç Türkiye’de sonbaharda dizel Yaris’ten biraz yüksek bir etiketle ülkemizde showroom’lara inecek.
Toyota’nın B (küçük) segmentindeki ilk hibrit otomobili Yaris’in tanıtımı Amsterdam’da gerçekleşti. Dünyada hızla gelişen hibrit satışlarda liderliğini sürdürmeyi hedefleyen Toyota bu modelle yaz itibariyle 5 adetle pazarda en fazla hibridi olan marka olacak. 2020’ye kadar da tüm modellerinin hibrit versiyonunu üretecek. Yaris Hybrid bir ilke imza atarak 100 km’de şehirdışı kullanımda 3.5 lt harcarken şehiriçinde 3.1 lt benzin yakıyor. Bunun sebebi ise şehiriçi sürüşte aracın ağırlıklı elektrikli motoru kullanması.

Teşvik bekliyor
Toyota Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt markalarının dünyada 4 milyon hibrit araç sattığını, bunun 400 bininin Avrupa’da gerçekleştiğini vurguladı. Yaris Hybrid’in tam bir şehiriçi otomobil olduğunu bu yıl Avrupa’da 25 bin, 2013’te se 40 bin adet satış hedeflendiğini aktaran Bozkurt , “Avrupa’da hibrit araçlara yoğun teşvik var. Strateji belgesi gereği 2014’e kadar Türkiye’de de hibritlere vergisel teşvik verileceğini düşünüyorum. Ancak teşvik olmasa da aracı bu yıl getireceğiz” dedi. Yılda 5 bin Yaris sattıklarını aktaran Bozkurt vergi teşviki olması durumunda bunun yarısının hibrit versiyondan oluşacağını vurguladı.

130 milyon TL tasarruf
Türk tüketicisinin dizel araç alırken dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt yılda 40 bin km’den az sürüş yapanların benzinli araç almasının daha verimli olacağına değindi. Türkiye’de satılan her 100 otodan 60’ının dizel olduğunu hatırlatan Bozkurt araştırmalara göre benzinli araçların satış oranının bir puan artmasının devlete 130 milyon TL maliyet avantajı getirdiğini belirtti.

Hibrit araç nedir?
Hibrit (melez) motorlu araçlar ‘Kendi kendini şarj edebilen elektrikli otomobil’ler olarak tanımlanıyor. Yaris’te benzinli ve elektrikli 2 motor bulunuyor. Araç kalkış sırasında elektrik motorunu kullanıyor 50 km hızdan sonra benzinli motor devreye giriyor. Hızlanma esnasında iki motor tam güçte çalışıyor. Türkiye’de Honda Civic ve CR-Z modellerinin hibridleri satılıyor. Türkiye, tam elektrikli araçlara yüzde 3’ten başlayan düşük ÖTV desteği verirken henüz hibridlere teşvik vermedi. Avrupa’da hibridlere verilen teşvik 5 bin euroları aşıyor.

Astra sedan yenileniyor
Opel markasının ağırlıklı Türkiye ve Rusya pazarı için ürettiği 4 kapılı Astra sedan yenileniyor. Türkiye’de ağustosta ön satışına başlanacak yeni Astra sedan son çeyrekte 5 motor seçeneğiyle pazara girecek. 100 ile 180 Bg arası güç üreten 4 benzinli motor ve 95 Bg’lik 1.3 lt dizelin yanı sıra 2013’te SIDI ECOTEC 4 silindirli benzinli 1.6 lt turbo motor devreye girecek. Araç, HB ve Sports Tourer ile aynı tekerlek açıklığına sahip. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Sportif tasarımı ile araç kompakt segmentine yeni bir heyecan getirecek. Türkiye’de satılan kompakt otomobillerin yüzde 58’i sedanlardan oluşuyor. Bu sınıfta iddiamız daha da artacak” dedi. Aracın dünya prömiyeri Moskova MotorShow’da yapılacak.

Otomobilde ithalat geriledi
Bu yılın ilk 4 ayında otomotiv sanayi dış ticaret fazlası verdi. Ocak-nisan döneminde otomotiv sanayiinde ihracat yüzde 1’lik artış ile 5.3 milyar dolar olurken ithalat yüzde 36’lık gerileyerek 4.1 milyar dolara indi. Düşen ithalat ve artan ihracat rakamları doğrultusunda sanayi 1.26 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.